• Посилання скопійовано

Оподаткування фінансових інвестицій за методом участі у капіталі

Податківці роз'яснили порядок коригування фінрезультату в частині фінансових інвестицій за методом участі в капіталі

Оподаткування фінансових інвестицій за методом участі у капіталі

ДФСУ у листі від 15.11.2016 р. №24548/6/99-99-15-02-02-15 нагадують, що відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства, на різниці, які виникають відповідно до розділу III ПКУ.

Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій, визначено ст. 140 ПКУ.  Фінансовий результат до оподаткування:

зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток, платників єдиного податку IV групи та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників податків, які сплачують авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів;

збільшується на суму втрат від інвестицій в асоційовані, дочірні та спільні підприємства, розрахованих за методом участі в капіталі або методом пропорційної консолідації.

Таким чином, доходи та витрати від участі в капіталі не враховуються для цілей справляння податку на прибуток.

Однак, відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ платникам податку на прибуток надано право не коригувати фінансовий результат до оподаткування на різниці, визначені розділом ІІІ ПКУ, крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років. Таке право використовують платники податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку, за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн.

Такий платник податку має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень р. ІІІ ПКУ, не більше одного разу протягом безперервної сукупності років, в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу.

Таким чином, платник податку, у якого річний дохід від будь-якої діяльності за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн, може не застосовувати коригування фінрезультату до оподаткування на усі різниці по розділу III ПКУ, зокрема, які пов’язані з обліком фінансових інвестицій, що обліковуються за методом участі у капіталі.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»