• Посилання скопійовано

Чи є виплата дивідендів контрольованою операцією?

Податківці у своєму листі нагадали умови віднесення господарських операцій до контрольованих, а також роз’яснили, чи відносяться до таких операцій виплата дивідендів

Чи є виплата дивідендів контрольованою операцією?

Коментар до листа ДФСУ від 12.01.2018 р. №119/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Нещодавно ми вже розглядали порядок трансфертного ціноутворення в зв’язку зі змінами в ПКУ у 2018 році. Тож лише коротко нагадаємо основні принципи. 

Для того, щоб операції, перелічені в пп. 39.2.1.1-39.2.1.3 та 39.2.1.5 ПКУ, були визнані контрольованими, підприємство одночасно повинно потрапити під два критерії:

1) річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухобліку, перевищує 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

2) обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгобліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Лише у випадку, якщо ці критерії виконано, переходимо до операцій, перелічених в пп. 39.2.1.1-39.2.1.3 та 39.2.1.5 ПКУ. Визначальною умовою для визнання цих операцій контрольованими є вплив таких операцій на об’єкт оподаткування податком на прибуток платника податків.

Тому, як роз'яснюють податківці у коментованому листі, до обсягу таких госпоперацій не включаються суми наданих (отриманих) кредитів, депозитів, позик, поворотної фіндопомоги, а також суми внесених (отриманих) у грошовій формі інвестицій. А ось сума нарахованих процентів (дивідендів) враховується при визначені вартісного критерію контрольованих операцій. 

Така позиція податківців не є новою, вони наголошували на цьому й раніше.  Ще одне роз'яснення ДФС можна прочитати тут>>

Дивіденди можуть виплачуватися як у грошовій, так і в натуральній формі. Умови щодо форми виплати дивідендів мають бути передбачені в статуті підприємства. Водночас є окремі категорії суб’єктів господарювання, для яких є виняток щодо форм виплати дивідендів. Так, АТ мають право виплачувати дивіденди виключно грошовими коштами (ч. 1 ст. 30 Закону №514).  

У разі виплати дивідендів у формі, відмінній від грошової (крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 ПКУ), базою для нарахування авансового внеску з податку на прибуток є вартість такої виплати, визначена у рішенні про виплату дивідендів, або вартість такої виплати, розрахована відповідно до принципу «витягнутої руки» в операціях, визнаних відповідно до ст. 39 ПКУ контрольованими.

Щодо обліку операцій з виплати дивідендів, то слід зазначити, що вони не впливають на витрати (доходи) емітента, тому не змінюють об’єкт оподаткування податком на прибуток. З цього ми робимо висновок, що операція з виплати дивідендів в грошовій формі не є контрольованою. 

Винятком є операції з виплати дивідендів в натуральній формі. У заліковому варіанті, який поширений на практиці, операції з продажу товарів, необоротних активів, зобов’язання з оплати яких у інвестора зараховуються із зобов’язаннями емітента по виплаті дивідендів, відображаються в звичайному порядку, як і інші операції купівлі-продажу. 

Отже, операція з виплати дивідендів у негрошовій формі або шляхом взаємозаліку може бути контрольованою (якщо дотримано вищезазначені критерії). 

Окрім цього, у коментованому листі податківці зазначили, що Постановою КМУ від 27.12.2017 р. №1045 затверджено новий перелік держав (територій), які відповідають критеріям, установленим пп. 39.2.1.2 ПКУ.  Зокрема, до цього переліку була включена Співдружність Багамських Островів.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»