• Посилання скопійовано

Придбали основні засоби у нерезидента чи неприбутківців: коли коригувати фінрезультат?

Податківці роз’яснили, в яких випадках слід коригувати фінрезультат на податкові різниці у разі придбання ОЗ у нерезидента чи у неприбуткових організацій

Придбали основні засоби у нерезидента чи неприбутківців: коли коригувати фінрезультат?

Податківці в індивідуальній консультації від 23.08.2018 р. №3679/6/99-99-15-02-02-15/ІПК навели норму пп. 140.5.4 ПКУ. Саме нею встановлено податкову різницю щодо придбання товарів та необоротних активів у нерезидентів та неприбутківців. 

Зокрема, фінансовий результат звітного періоду збільшується на суму 30% вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у:

  • неприбуткових організацій, внесених до відповідного Реєстру, коли сума вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 25 розмірів мінімальної зарплати (у 2018 році - 93075 грн), та крім бюджетних установ і об’єднань страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону;
  • нерезидентів (у тому числі пов’язаних осіб - нерезидентів), зареєстрованих у низькоподаткових державах, включених до Переліку № 1045;
  • нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до Переліку №480.

Увага: ця податкова різниця не застосовується платником податку, якщо операція не є контрольованою (і в звіті про контрольовані операції не відображається), але сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом "витягнутої руки". 

Таке підтвердження не є обов’язковим, але чи потрібно воно платнику податку, вирішує він сам. Адже, якщо ціна придбання товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг перевищує їх ціну, визначену за принципом "витягнутої руки", коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю придбання та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом "витягнутої руки". А така різниця може бути не лише меншою за зазначені 30%, а і вище. 

 

Як це все працює на практиці?

Зазначене коригування фінрезультату податківці розглянули на прикладі придбання об’єкта основних засобів (далі – ОЗ). 

Для платників податку на прибуток, які мають застосовувати податкові різниці, при придбанні ОЗ у неприбуткової організації виникає необхідність збільшити свій фінрезультат на 30% вартості ОЗ тільки у разі, якщо в поточному році платник вже придбав у неприбутківців товарів, необоротних активів та послуг на суму 93075 грн. Якщо ж обсяг операцій з неприбутківціми буде меншим цієї суми, то коригувати фінрезультат не треба. 

А от при придбанні ОЗ у нерезидентів, збільшувати фінрезультат на 30% їх вартості доведеться, якщо постачальник-нерезидент, зареєстрований  у низькоподаткових державах або включений до Переліку 470, чи таке придбання не є контрольованою операцією, але їх ціна визначена за методом витягнутої руки.

 

Коли треба зробити таке збільшення фінрезультату? 

У коментованій ІПК податківці наполягають на тому, що збільшення фінрезультату треба зробити на дату переходу права власності на придбані товари, роботи чи послуги. І нагадали загальні правила, за якими визначається ця дата.  

У своїй ІПК податківці звернулися до ст. 334 ЦКУ. За нею право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Переданням майна вважається вручення його набувачеві або перевізникові, організації зв’язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов’язання доставки. До передання майна прирівнюється вручення коносамента або іншого товарно-розпорядчого документа на майно.

З огляду на викладене вище, податківці навели дві особливості застосовування податкової різниці за пп. 140.5.4 ПКУ. А саме: 

1) платник податків збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму 30% вартості придбаних ОЗ за результатами кварталу, в якому здійснюється перехід права власності на них, або складається акт або іншій документ, оформлений відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг;

2) для проведення коригування фінансового результату слід використовувати договірну (контрактну) вартість ОЗ, незалежно від того, чи відображені витрати на їх придбання при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухобліку у звітному періоді.

Тобто податківці розмежували процес відображення в бухобліку витрат з придбання ОЗ (в сумі амортизації) та процес коригування на податкову різницю за пп. 140.5.4 ПКУ. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»