• Посилання скопійовано

Коли при наданні безповоротної фінансової допомоги виникають податкові різниці?

Податківці надали роз’яснення чи виникають податкові різниці при надані безповоротної фінансової допомоги неприбутковій організації. Також розглянемо чи виникнуть різниці якщо така допомога надається іншим платникам податку на прибуток або єдинникам

Коли при наданні безповоротної фінансової допомоги виникають податкові різниці?

Коментар до ІПК від 20.12.2018 р. №5331/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Згідно п. 14.1.257 ПКУ безповоротна фінансова допомога – це, зокрема, сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів.

 

Допомогу надано неприбутковій організації

Пунктом 140.5.9 ПКУ визначено, що фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Тобто без збільшення фінансового результату до оподаткування платник податку може перерахувати безповоротну фінансову допомогу неприбутковій організації у розмірі не більше 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. А перевищення такої суми призведе до збільшення ФР на відповідну різницю.

 

Допомогу надано іншому платнику податку на прибуток

Положеннями Кодексу не передбачено коригування ФР до оподаткування на суму безповоротної фінансової допомоги наданої іншому платнику податку на прибуток на загальних підставах, який не оподатковується за ставлю 0% (відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Тобто такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку. Зокрема перерахування такої допомоги відображається на рахунку 685 з одночасним його закриттям на витратний субрахунок 977 «Інші витрати діяльності».

 

Допомогу надано єдиннику (або іншому неплатнику податку на прибуток (крім неприбуткових))

Відповідно п. 140.5.10 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується на таку суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0%.

Тобто якщо отримувачем такої допомоги є неплатник податку на прибуток (крім неприбуткових організацій і фізосіб) фінансовий результат до оподаткування збільшується на всю суму наданої фінансової допомоги.

Зверніть увагу, що у разі якщо платник податку прийняв рішення про незастосування податкових різниць (і відповідає відповідним критеріям, що зазначено у п. 134.1.1 ПКУ) збільшувати ФР до оподаткування на зазначені вище різниці не потрібно.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»