• Посилання скопійовано

Благодійна допомога спортивній організації: які податкові наслідки?

В яких випадках підприємству-платнику податку на прибуток доведеться збільшити свій фінрезультат на суму наданої благодійної допомоги спортивній організації, зокрема, і дитячій? Чи слід буде нарахувати ПДВ на таку операцію? Як документально оформити надання благодійної допомоги?

Благодійна допомога спортивній організації: які податкові наслідки?

Наслідки з податку на прибуток

Увага! Коригування фінрезультату буде відбуватися тільки у тих платників, які використовують податкові різниці. У інших платників податку на прибуток цих коригувань не буде виникати.

Податківці у ІПК від 26.03.2019 р. №1261/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадали про пп. 140.5.14 ПКУ. За ним фінансовий результат звітного періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного року суб’єктам сфери фізичної культури і спорту, а саме:

  • дитячо-юнацьким спортивним школам,
  • центрам олімпійської підготовки,
  • школам вищої спортивної майстерності,
  • центрам фізичної культури і спорту інвалідів,
  • спортивним федераціям з олімпійських видів спорту,

що є неприбутковими організаціями, внесеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг у розмірі, що перевищує 8% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Окремо податківці навели норму пп. 140.5.9 ПКУ. За ним фінансовий результат звітного періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Але спортивні організації, як правило, і мають статус неприбуткових. В чому ж різниця? В тому, чи належить така неприбуткова організація до переліку, наведеного в пп. 140.5.14 ПКУ.

А саме:

  1. якщо отримувачем благодійної допомоги виступає суб’єкт сфери фізичної культури і спорту, який належить до цього переліку і внесений до Реєстру неприбуткових установ та організацій, то платник податку на прибуток, що надає допомогу, збільшує фінансовий результат на її частину, яка перевищує 8% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.
  2. якщо отримувач благодійної допомоги є неприбутковою організацією, що внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, але не належить до цього переліку, то платник податку на прибуток буде збільшувати фінансовий результат на суму благодійної допомоги, яка перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

 

Як відобразити надання благодійної допомоги в бухобліку

Податківці у ІПК не відповіли на це питання, а направили підприємство до Мінфіну.

Від себе додамо, що операція з надання благодійної допомоги у вигляді товарів відображається в бухобліку як списання вартості таких товарів до складу інших операційних витрат записом Д-т 949 К-т 209, 281. При цьому оформлюється акт передачі благодійної допомоги від підприємства на адресу отримувача (наприклад, на адресу футбольного клубу).

Операція з надання благодійної допомоги у вигляді надання послуг відображається в бухобліку як списання витрат на надання послуг до складу інших операційних витрат записом Д-т 949 К-т 631, 20, 22, 66, 65, 13 і т.п. При цьому оформлюється акт надання благодійних послуг від підприємства на адресу отримувача.

Якщо ж благодійна допомога надається коштами (як правило, безготівково), то в бухгалтерському обліку це відображається проведенням Д-т 949 К-т 311.

Документальним підтвердженням надання благодійної допомоги підприємством можуть бути такі документи (в комплексі):

  • лист-клопотання від одержувача – за його наявності. У листі може вказуватися, яку саме допомогу потребує отримувач – грошові кошти (можливе зазначення цілей, на які потрібні кошти), певні товари або послуги тощо;
  • наказ керівника підприємства про надання благодійної допомоги – такий наказ складається обов’язково як підстава для проведення господарської операції. У наказі слід навести максимальну інформацію про надання допомоги – форма допомоги (кошти, товари чи послуги), цілі надання допомоги та номенклатура товарів чи послуг;
  • первинні документи, які свідчать про передачу товарів чи надання послуг отримувачу (накладна на ім’я отримувача або акт списання товарів, акт надання послуг);
  • виписка банку – у разі перерахування благодійної допомоги коштами.

Видачу благодійної допомоги готівкою слід буде оформити видатковим касовим ордером. Якщо вона надається одночасно кільком особам, крім ВКО доведеться оформити і видаткову відомість (хоча можна і оформити ВКО окремо на кожного отримувача).

А ось на готівкові обмеження, встановлені п. 6 та 7 Положення №148, можна буде не звертати уваги. Адже вони не поширюються на операції з виплати або отримання добровільних пожертвувань та благодійної допомоги (п. 8 Положення №148).

 

Оподаткування ПДВ благодійної допомоги

Якщо благодійна допомога надається будь-кому у вигляді грошових коштів, то вона не є об'єктом оподаткування ПДВ, оскільки не є операцією постачання, що перераховані у ст. 185 ПКУ.

А ось решта видів благодійної допомоги можуть бути як оподатковані ПДВ, так і звільнені від оподаткування, якщо виконуються певні вимоги.

Операції з надання благодійної допомоги у вигляді товарів/послуг звільняються від ПДВ відповідно до пп. 197.1.15 ПКУ, з додатковою умовою: така допомога повинна надаватися лише благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства. Якщо ж ця вимога не виконана, то безоплатна передача товарів буде оподатковуватися ПДВ за загальними правилами.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»