• Посилання скопійовано

Сплатили за комунальні послуги ОСББ: чи треба коригувати фінрезультат?

Податковим кодексом передбачено для платників податку на прибуток різницю, яка виникає при придбанні платником податку на прибуток товарів (послуг) у неприбуткової організації. ОСББ, як правило, цей неприбутковий статус мають. Розглянемо докладніше правила застосування цієї різниці

Сплатили за комунальні послуги ОСББ: чи треба коригувати фінрезультат?

Коментар до ІПК ДФС від 28.03.2019 р. №1311/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Уявімо практичну ситуацію: підприємство, як власник нежитлових приміщень в багатоквартирних будинках, сплачує рахунки на управління будинку та послуги, надані ОСББ. А це ОСББ має статус неприбуткової організації та перебуває у відповідному  Реєстрі. 

Якщо підприємство є платником податку на прибуток, який згідно з пп. 134.1.1 ПКУ застосовує податкові різниці, то подальша інформація – саме для нього! 

 

Придбали щось у неприбутківців – коригуйте фінрезультат

Нагадаємо, що об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Зокрема, пп. 140.5.4 ПКУ передбачено збільшення фінансового результату до оподаткування на суму 30% вартості товарів (в т.ч. необоротних активів), робіт та послуг, придбаних, зокрема, у неприбуткових організацій, внесених до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого придбання.

 

Коли ця різниця не застосовується (за роз’ясненнями ДФС)?

ПКУ зазначено, що така податкова різниця не застосовується у разі здійснення:

  • придбання активів з права користування за договорами оренди;
  • операцій, зазначених у п. 140.2 (кредити від нерезидентів) та пп. 140.5.6 ПКУ (роялті на користь нерезидента);
  • операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ.

Як бачимо, два останні випадки неприбуткових організацій не стосуються. 

Також різниця, передбачена пп. 140.5.4 ПКУ, не застосовується у разі, якщо сукупна вартість придбаних у неприбуткових організацій товарів (послуг, необоротних активів) не перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (в 2019 році така сума становить 104 325 грн).

Відповідно, як роз’яснюють податківці у коментованій консультації, якщо підприємство як власник нежитлових приміщень в багатоквартирних будинках сплачує рахунки на управління будинку та послуги, надані ОСББ (які є неприбутковими організаціями згідно з Реєстром), то фінансовий результат такого підприємства збільшується на суму 30% вартості робіт та послуг, придбаних у такого ОСББ. 

Але якщо загальна сума вартості товарів, робіт та послуг, придбаних у неприбуткових організацій, сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 25 розмірів МЗП на 1 січня звітного року, то ця різниця не застосовується. 

Зверніть увагу, що тут принцип «оподатковувати слід суму перевищення» не працює. Тобто, якщо, наприклад, загальна річна сума таких активів становить 100 тис. грн (що менше за встановлений ліміт), то збільшувати фінрезультат не потрібно.  А ось якщо така сума становить 105 тис. грн (що більше ліміту), то збільшувати фінрезультат доведеться на всі 105 тис. грн.

 

Коли цю різницю ще можна не застосовувати (нагадування від редакції)?

Чомусь податківці у своїй ІПК забули про ще один випадок, коли збільшення фінрезультату можна уникнути! Тому нагадаємо про це ми. 

Вимоги п. 140.5.4 ПКУ не застосовуються платником податку, якщо операція не є контрольованою та сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, але без подання звіту.

При цьому, якщо ціна придбання товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг перевищує їх ціну, визначену за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю придбання та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки».

Про права податківців при перевірках принципу «витягнутої руки» ми писали тут, а про те, які документи при цьому необхідно надавати, тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»