• Посилання скопійовано

Демонтуємо основні засоби: чи будуть податкові різниці?

Чи призводить демонтаж ОЗ до виникнення податкових різниць при обрахунку фінансового результату до оподаткування податком на прибуток? Розглянемо роз’яснення податківців

Демонтуємо основні засоби: чи будуть податкові різниці?

Перш за все зауважимо, що визначення терміну «демонтаж» в ПКУ немає. У вітчизняних нормативних актах узагальнено цей термін означає зняття певного обладнання або його складової частини з місця, де воно було встановлено. У будівництві це передбачає розбирання, знесення певної будівлі чи споруди (або їх частини).

Такі операції не обов’язково означають, що у підприємства зникає ОЗ. Але ДФСУ у консультації від 14.05.2019 р. №2136/6/99-99-15-02-02-15/ІПК розглядає саме такий варіант (вочевидь, на підставі обставин, які зазначалися у запиті на таку консультацію). Тобто в цій консультації демонтаж = ліквідація об’єкта ОЗ. Тому спрогнозувати наслідки неважко.

 

Коли різниці можна не застосовувати?

Податкові різниці, встановлені ПКУ, можуть не застосовувати ті платники податку на прибуток, які прийняли відповідне рішення про незастосування податкових різниць і дохід яких від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 мільйонів гривень (пп. 134.1.1 ПКУ).

Для решти – різниці будуть.

Зокрема, відповідно до п. 138.1 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується:

  • на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • на суму залишкової вартості окремого об'єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, у разі ліквідації або продажу такого об'єкта;
  • на суму залишкової вартості окремого об'єкта невиробничих основних засобів або невиробничих нематеріальних активів, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, у разі ліквідації або продажу такого об'єкта.

Водночас згідно з п. 138.2 ПКУ фінансовий результат до оподаткування зменшується:

  • на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ;
  • на суму залишкової вартості окремого об'єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням положень ст. 139 ПКУу разі ліквідації або продажу такого об'єкта;
  • на суму первісної вартості придбання або виготовлення окремого об'єкта невиробничих основних засобів або невиробничих нематеріальних активів та витрат на їх ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення, у тому числі віднесених до витрат відповідно до НП(с)БО або МСФЗ, у разі продажу такого об'єкта невиробничих основних засобів або нематеріальних активів, але не більше суми доходу (виручки), отриманої від такого продажу.

При цьому залишкова вартість основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів для цілей оподаткування податком на прибуток – сума залишкової вартості таких засобів та активів, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень розділу III ПКУ (зокрема, п. 139.3 ПКУ).

Тому податківці в коментованій ІПК наголошують: у випадку демонтажу майна, що перебувало на балансі платника податку у складі основних засобів та використовувалось у господарській діяльності, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості такого об'єкта основних засобів, визначеної відповідно до правил бухгалтерського обліку та зменшується на суму залишкової вартості такого об'єкта основних засобів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ.

У декларації з податку на прибуток відображення зазначених вище різниць здійснюється у рядках 1.1.2 та 1.2.2 додатка РІ до рядка 03 РІ.

 

А що як на витрати з такого демонтажу заздалегідь створювався резерв (забезпечення)?

Пунктом 139.1 ПКУ передбачено коригування фінансового результату на різниці, що виникають при формуванні забезпечень для відшкодування наступних (майбутніх) витрат. Зокрема, до таких забезпечень відносяться суми забезпечень (резервів), створених підприємством для відшкодування майбутніх витрат на демонтаж основних засобів.

Тому податківці консультують, що фінансовий результат до оподаткування:

збільшується на:

  • суму таких забезпечень, створених підприємством відповідно до правил бухгалтерського обліку для відшкодування майбутніх витрат на демонтаж основних засобів;

та зменшується на:

  • суму коригування (зменшення) таких забезпечень для відшкодування майбутніх витрат, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування, відповідно до НП(С)БО;
  • суму використання таких створених забезпечень (резервів) для відшкодування майбутніх витрат на демонтаж ОЗ, сформованого відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»