• Посилання скопійовано

Однією з головних умов отримання статусу неприбутковості є правильний статут

Однією з необхідних умов неприбуткового статусу є правильно складені установчі документи, де прописано неприбутковість організації

Однією з головних умов отримання статусу неприбутковості є правильний статут

ДФС у Харківській області нагадує, що умови неприбутковості визначені пп. 133.4.1 ПКУ, а саме:

  • організація має бути створена та зареєстрована у тому порядку, який встановлений законом, що регулює діяльність такого виду неприбуткової організації;
  • установчі документи мають містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні ЦКУ), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб. Для цілей цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 ПКУ. Слід обов’язково зазначити, що організація створена та здійснює свою діяльність без мети отримання прибутку;
  • установчі документи мають містити положення про те, що після ліквідації, злиття, поділу,  приєднання або перетворення неприбуткової організації, всі її активи переходять до неприбуткової організації подібного виду або в держбюджет. Виключення тільки для ОСББ та їх асоціації;
  • організація має бути внесена ДФС до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Для цього подаються відповідні документи. Включення та виключення здійснюється згідно з постановою КМУ № 440.

Однією з необхідних умов неприбуткового статусу є правильно складені установчі документи, де прописана неприбутковість організації.

Слід зазначити, що у разі порушення  після отримання неприбуткового статусу визначених вимог, така організація втрачає свій статус неприбуткової організації та стає платником податку на прибуток з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення (пп. 133.4.3 ПКУ).

 

Від редакції:

Зазначимо, що податківці дуже ретельно перевіряють статут неприбуткової організації. До того ж вони у своїх ІПК звертаються до відповідного законодавства, на підставі якого функціонує організація. В деяких випадках невідповідність статуту затвердженому законодавству, а також здійснення заборонених видів операцій, може призвести до втрати статусу неприбутківців. Про це ми писали тут.

Всі новини на тему неприбуткових організацій читайте тут>> 

Джерело: ДФС у Харківській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»