• Посилання скопійовано

Плануєте отримати карантинну допомогу: як це вплине на податок на прибуток?

Платник податку на прибуток зможе зменшити фінансовий результат та відповідно не враховувати при визначенні суми податкових зобов’язань з цього податку за звітний період суми доходу у вигляді отриманої карантинної допомоги та списаних штрафів

Плануєте отримати карантинну допомогу: як це вплине на податок на прибуток?

За інформаційним листом №17 Закон №1072 доповнив підрозділ 4 розділу ХХ ПКУ новим пунктом 54. Цим пунктом передбачено зменшення фінансового результату до оподаткування платника податку на прибуток підприємств на суму доходу у вигляді:

  • отриманої одноразової компенсації суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску за найманих осіб, відповідно до Закону №1071 та включеної до складу доходів звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
  • списаних штрафних санкцій і пені відповідно до пункту 23 та списаного податкового боргу відповідно до пункту 24 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ та включених до складу доходів звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

Тобто, починаючи з 10 грудня 2020 року (дати набрання чинності Законом №1072), платник податку на прибуток підприємств матиме можливість зменшити фінансовий результат до оподаткування та відповідно не враховувати при визначенні суми податкових зобов’язань з цього податку за звітний період суми доходу у вигляді:

  • отриманої ним у такому звітному періоді одноразової компенсації його витрат, понесених за сплату єдиного внеску за найманих осіб;
  • списаних такому платнику у такому звітному періоді штрафних санкцій і пені, нарахованих за податковим боргом, що виник станом на 1 листопада 2020 року.

 

Чи поширюється право здійснювати коригування фінансового результату до оподаткування, визначене пунктом 54 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ на платників податку на прибуток, річний дохід яких не перевищує 40 млн гривень?

Так, поширюється, оскільки зменшення фінансового результату до оподаткування визначене пунктом 54 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, а відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ платники з доходом не більше 40 млн гривень не застосовують різниці визначені лише розділом ІІІ ПКУ.

Отже, коригування фінансового результату до оподаткування, визначене пунктом 54 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, мають право також здійснити платники податку на прибуток, річний дохід яких не перевищує 40 млн гривень і які визначають об’єкт оподаткування цим податком без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім збитків минулих років), визначені розділом ІІІ ПКУ.

 

Як відображати у декларації з податку на прибуток підприємств різницю, визначену пунктом 54 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ?

Платник податків може відобразити нову різницю, визначену пунктом 54 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, у будь-якому рядку розділу «Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу ХХ Податкового кодексу України» додатка РІ до Декларації з податку на прибуток підприємств, яким передбачено зменшення фінансового результату до оподаткування і який не застосовується платником податків для відображення інших різниць за результатами звітного (податкового) року. Також слід буде проставити позначку (х) у спеціальному полі декларації (графа «Наявність доповнення») та зазначити код використаного рядка додатка РІ до Декларації та посилання на відповідну норму – «п. 54 підр. 4 р. ХХ ПКУ» у графі «Зміст доповнення» (без подання інших доповнень до декларації з цієї підстави).

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»