• Посилання скопійовано

Вивчаємо порядки щодо контрольованих операцій із сировинними товарами

Встановлення відповідності умов КО щодо сировинних товарів принципу «витягнутої руки» фактично може проводитись платниками податків і ДПС за правилами, зазначеними в Порядках, також у ретроспективі

Вивчаємо порядки щодо контрольованих операцій із сировинними товарами

Державна податкова служба України звертає увагу, шо з 01.01.2023 набрали чинності Порядки встановлення відповідності умов контрольованих операцій щодо сировинних товарів принципу «витягнутої руки», затверджені наказом Мінфіну від 18.01.2022 №19 (далі – Порядки). 

Застосування цих Порядків поширюється на контрольовані операції (далі – КО) з сировинними товарами, перелік яких затверджено постановою КМУ від 09.12.2020 №1221 «Про затвердження переліку сировинних товарів та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2016 №616» (включає 103 згруповані товарні позиції).

Важливо наголосити, що Порядки відповідають Настановам ОЕСР щодо трансфертного ціноутворення (далі – ТЦ) для транснаціональних компаній та податкових адміністрацій, які є узагальненням найкращих сучасних практик застосування принципу «витягнутої руки» та головним рекомендаційно-методичним міжнародним документом у сфері регулювання ТЦ.

Під час формування Порядків враховано специфіку діяльності відповідних галузей, методологію формування інформації у загальнодоступних та визнаних світових джерелах інформації, які, зокрема, увійшли до рекомендованого (невиключного) переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін, опублікованого на вебпорталі ДПС (зокрема, Argus Media Ltd, FastMarkets, HIS Markit Ltd, Refinitiv Holdings Ltd, S&P Global Platts).

Порядки визначають кроки щодо логічної та хронологічної послідовності дій, зокрема, щодо:

пріоритетності методу порівняльної неконтрольованої ціни;

особливості застосування котирувальних цін та коригувань у розрізі груп сировинних товарів;

особливості здійснення коригувань зіставності операцій із сировинними товарами, зокрема:

  • відмінностей у характеристиках сировинних товарів;
  • відмінностей у базисі поставки;
  • відмінностей у строках поставки;
  • на винагороду трейдера;
  • відмінностей в умовах платежів;
  • відмінностей у валюті.

Окрім загального Порядку, затверджено спеціалізовані Порядки в розрізі відповідних галузей, зокрема, операцій з:

  • експорту зернових, олійних культур та продуктів їх переробки;
  • експорту залізорудної сировини;
  • імпорту енергетичного та коксівного вугілля;
  • імпорту нафтопродуктів та зріджених вуглеводневих газів;
  • експорту чавуну, брухту чорних металів та металопродукції з чорних металів;
  • експорту та імпорту феросплавів.

Встановлення відповідності умов КО щодо сировинних товарів принципу «витягнутої руки» має здійснюватися платниками податків і контролюючими органами з урахуванням вимог Порядків, починаючи з 01.01.2023.

Слід зазначити, що вказані Порядки не встановлюють нового регулювання, а якісніше розкривають мету та принципи контролю за ТЦ.

Отже, встановлення відповідності умов КО щодо сировинних товарів принципу «витягнутої руки» фактично може проводитись платниками податків і контролюючими органами за логічними та послідовними правилами, зазначеними в Порядках, також у ретроспективі.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»