• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №9(23) | 30.10.2019 р.

Двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №9(23) | 30.10.2019 р.

Це – вже двадцять третій (і дев’ятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам.

З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця, за цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • визначимося, які зміни пропонує Уряд щодо продажу сільгоспземлі;
  • розповімо, чи включається до складу доходу «єдинника» IV групи сума безповоротної фіндопомоги;
  • проінформуємо, що Уряд ухвалив рішення щодо здешевлення кредитів для сільгосптоваровиробників;
  • дізнаємося, як підприємства-заготівники мають оформлювати видачу готівки здавальникам с/г продукції;
  • наголосимо, що Уряд удосконалив держконтроль щодо імпорту харчової продукції та кормів.

Гарного Вам читання!

***

 

Які зміни пропонує Уряд щодо продажу сільгоспземлі: законопроект
20 вересня 2019 року Мінекономрозвитку оприлюднило проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (завантажити). Його також уже зареєстровано у ВРУ за №2178.

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, забезпечення конституційних прав громадян України на вільне розпорядження своєю власністю, створення прозорих умов для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами та юридичними особами.

 

«Єдинник» IV групи отримав безповоротну фіндопомогу: чи включати її у розрахунок доходу?
Податківці у підкатегорії 108.02.04 «ЗІР» зазначили, що відсотки за депозитом та сума безповоротної фінансової допомоги включаються до загальної суми доходу при визначенні частки с/г товаровиробництва, оскільки відповідають умовам визначення доходу.

Сума поворотної фінансової допомоги не включається до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва, оскільки така допомога є обов’язковою до повернення у визначений у договорі термін.

А от сума поворотної фінансової допомоги, яка не повертається у визначений у договорі термін, включається до загальної суми доходу при визначенні частки с/г товаровиробництва. Про це читайте детальніше у нашій новині.

 

Уряд ухвалив рішення щодо здешевлення кредитів для сільгосптоваровиробників
29 вересня Уряд ухвалив рішення щодо схвалення концептуальних напрямів здешевлення кредитів с/г товаровиробникам для купівлі земель с/г призначення.

Передбачається два основні механізми здешевлення кредитів та збільшення до них доступу:

  • надання державної підтримки зі здешевлення кредитів малим сільськогосподарським товаровиробникам для купівлі землі сільськогосподарського призначення;

  • запровадження механізмів гарантування зобов’язань таких товаровиробників з метою зниження ризиковості такого кредитування для банків. Такий інструмент дозволить малим сільськогосподарським товаровиробникам отримати доступ до кредитів.

 

Як підприємства-заготівники мають оформлювати видачу готівки здавальникам с/г продукції?
Підприємства, що займаються закупівлею товарів сільськогосподарської продукції, проведення розрахунків за які не врегульовано законодавством України, здійснюють видачу готівки здавальникам такої сільськогосподарської продукції за відомостями.

В них зазначаються прізвища здавальників, їхні адреси, обсяги зданої продукції і сума виплаченої готівки, що підписуються здавальником. Таке правило встановлено п. 26 розд. ІІІ Положення №148.

На цьому наголосили податківці у своєму роз’ясненні з підкатегорії 109.15 «ЗІР».

 

Уряд удосконалив держконтроль щодо імпорту харчової продукції та кормів
9 жовтня на засіданні Уряду було схвалено постанову від 09.10.2019 р. №869 про затвердження Порядку встановлення спеціальних умов імпорту харчових продуктів та кормів. Нею запроваджується ризикорієнтований підхід до введення обмежень на ввезення (пересилання) на митну територію України вантажів, підконтрольних Держпродспоживслужбі.

Затверджений Порядок чітко визначає умови, за яких можуть бути введені обмеження (спеціальні умови) імпорту, та які саме. При цьому рішення про встановлення та скасування спеціальних умов імпорту приймає не компетентний орган, що здійснює контроль, як це було до затвердження Порядку, а Мінекономіки.

Цей Порядок почав діяти з 12.10.2019 року.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»