• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №01(38) | 12.02.2021 р.

Тридцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №01(38) | 12.02.2021 р.

Це – вже тридцять восьмий  (і перший  у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З  моменту написання попереднього листа минуло більше місяця і за цей час з’явилося достатньо цікавого та нового.

Цього разу ми:

 

  1. розповімо, як заповнити декларацію ЄП 4 групи на 2021 рік;
  2. нагадаємо, за якою формою звітувати «єдинникам» 4 групи за 2021 рік;
  3. визначимося, як сплачувати ренту за використану воду рибним господарствам;
  4. наведемо позицію Мінфіну щодо зниження ставки ПДВ для сільськогосподарської продукції;
  5. повідомимо про зміну порядку проведення нормативної грошової оцінки сільгоспземель;
  6. з’ясуємо, чи може сільськогосподарський кооператив мати статус неприбутківця.

Гарного вам читання!

 

***

Заповнюємо декларацію ЄП 4 групи на 2021 рік
Не пізніше 20 лютого сільгосптоваровиробники (як юрособи, так і приватні фермери), які бажають перебувати у поточному році на ЄП 4 групи, мають подати податкову звітність. Але позаяк 20 лютого вихідний день, то останнім строком подання звітності буде 22.02.2021 р.

Звітність подають сільгосптоваровиробники, які бажають перебувати у 2021 році на ЄП групи 4:

  • по-перше, сільгосптоваровиробники, які вже у 2020 році перебували на цій системі оподаткування. У такому разі вони мають підтвердити власне бажання бути платниками ЄП 4 групи і в 2021 році;

  • по-друге, сільгосптоваровиробники, які у 2020 році перебували на іншій системі оподаткування, але з початку 2021 року бажають бути платниками ЄП 4 групи.

Така норма встановлена в пп. 298.8.1 ПКУ.

Якщо сільгосптоваровиробник у 2020 році був платником ЄП 4 групи і не подав звітності до 22.02.2021 р., його реєстрація платником єдиного податку 4 групи буде анульована за рішенням податкової відповідно до пп. 5 п. 299.10 ПКУ.

Докладніше про все це ми писали у своїй аналітиці.

 

За якою формою звітують «єдинники» 4 групи за 2021 рік?
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що з метою недопущення зриву кампанії декларування єдиного податку четвертої групи у 2021 році та реалізації можливості подання податкової звітності платника єдиного податку четвертої групи в Електронному кабінеті за формою, яка затверджена наказом №752, суб’єкти господарювання з метою підтвердження/набуття статусу платника єдиного податку четвертої групи на 2021 рік можуть подати податкову звітність за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578, у термін, визначений пп. 298.8.1 ПКУ.

Тож суб’єкти господарювання з метою підтвердження/набуття статусу «єдинника» 4 групи на 2021 рік можуть подати податкову звітність за «старою» формою.

Податкові декларації платника єдиного податку четвертої групи та платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця подаються за формами, затвердженими наказом №752, за податкові звітні періоди 2021 року.

 

Як сплачувати ренту за використану воду рибним господарствам?
Дніпропетровські податківці вказали, що рентна плата за спеціальне використання води для потреб рибництва сплачується за фактичний обсяг води, необхідний для поповнення водних об’єктів під час розведення риби.

Суб’єкт господарювання, який використовує ставок (орендований або власний) з метою вирощування риби, є платником рентної плати за спеціальне використання води і повинен подавати податкову декларацію з рентної плати  наростаючим підсумком, починаючи з кварталу  фактичного використання води для поповнення ставків під час розведення риби (у тому числі для поповнення, яке пов’язане із втратами води на фільтрацію та випаровування).

Рентна плата за спеціальне використання води для потреб рибництва сплачується за фактичний обсяг води, необхідний для поповнення водних об’єктів під час розведення риби та інших водних живих ресурсів (у тому числі для поповнення, яке пов’язане із втратами води на фільтрацію та випаровування).

 

Мінфін виступає за зниження ставки ПДВ для сільськогосподарської продукції
Це один із перших випадків, коли зниження ставки ПДВ активно підтримується і Міністерством фінансів, і Державною податковою службою. Про це наголосила у своєму інтерв’ю заступниця міністра фінансів Світлана Воробей.

«І, мабуть, саме в цьому криється причина того, що прийняття цього закону супроводжується потужним супротивом з боку, так званих, експертів від аграрного сектору, які розганяють фейки про чергову зраду та лякають селян та переробників майбутньою катастрофою.

Насправді катастрофа у разі набрання чинності цим законом чекає на ділків від аграрного сектору, які намагаються нажитися на праці селян, створюючи різноманітні схеми перепродажу сільськогосподарської продукції, серед яких найпопулярнішими є «скрутки» з ПДВ. Вони намагаються за безцінь скупити у селян сільськогосподарську продукцію, щоб потім сформувати свою ціну для переробних підприємств і при цьому вкрасти ПДВ із бюджету, використовуючи фіктивні підконтрольні підприємства, а також «скручуючи» з їх допомогою зобов’язання з ПДВ. Зниження ставки ПДВ на операції з такою сільськогосподарською продукцією сильно вдарить по цих схемах, зробивши їх неефективними, а відтак, не цікавими для «скрутчиків»», –  наголосила Світлана Воробей.

 

Уряд змінив порядок проведення нормативної грошової оцінки сільгоспземель
Уряд ще на першому засіданні у 2021 році оновив Порядок проведення нормативної грошової оцінки сільгоспземель. Це означає, що власники земель отримали можливість оновлення технічної документації з оцінки земельних ділянок. Постановою вносяться зміни до:

Реалізація постанови передбачає виключення положень щодо обов’язковості використання результатів загальнонаціональної НГО земель с/г призначення для надання відомостей із Державного земельного кадастру. Також надано можливість власнику або землекористувачу замовляти проведення НГО окремої земельної ділянки до спливу строку, визначеного частиною другою статті 18 Закону «Про оцінку земель».

 

Чи може сільськогосподарський кооператив мати статус неприбутківця?
Сільськогосподарський кооператив може бути неприбутковою організацією за певних умов. За Законом №819 сільськогосподарський кооператив може здійснювати один або декілька видів діяльності.

Також такий  кооператив може здійснювати діяльність з метою одержання прибутку або без мети одержання прибутку.

Сільськогосподарський кооператив, що здійснює діяльність без мети одержання прибутку, є неприбутковою організацією у разі, якщо його діяльність відповідає сукупності таких ознак:

  • кооператив не здійснює виробництва сільськогосподарської продукції і надає послуги виключно своїм членам;

  • кооператив не набуває права власності на сільськогосподарську продукцію, вироблену, вирощену, відгодовану, виловлену або зібрану (заготовлену) його членами – виробниками сільськогосподарської продукції. При цьому власниками сільськогосподарської продукції, що заготовлюється, переробляється, постачається, збувається (продається) таким кооперативом, є його члени;

  • кооператив відповідає вимогам, встановленим п. 133.4.1 ПКУ для неприбуткових організацій.

Докладніше – у нашій новині

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»