• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №05(71) | 13.06.2024 р.

Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №05(71) | 13.06.2024 р.
Це – вже сімдесят перший (пʼятий у 2024 році та двадцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:
  • зауважимо, що ДПС не блокуватиме ПН аграріїв з прифронтової території, але є умова;
  • повідомимо, що врегульовано Порядок одержання посвідчення на право роботи з пестицидами;
  • проінформуємо, що з 6 червня на експорт шести видів агропродукції до ЄС діяють нові правила;
  • зʼясуємо, чи зареєструє ДПС юрособу «єдинником», якщо у складі декларації 4 групи ЄП не було подано додаток щодо МПЗ;
  • наведемо правила охорони праці під час посівних робіт;
  • зупинимося на особливостях подання Таблиці даних сільськогосподарськими товаровиробниками.
Гарного вам читання!
 

ДПС не блокуватиме ПН аграріїв з прифронтової території, але є умова

За інформацією Мінреінтеграції, за результатами роботи Коордштабу ДПС рекомендувала своїм підрозділам при опрацюванні податкових накладних враховувати довідки місцевих адміністрацій про використання та обробіток земельних угідь за відсутності актів про розмінування.
Це дозволить не тільки уникнути блокування податкових накладних у майбутньому, а й розблокувати раніше заблоковані податкові накладні.

Врегульовано Порядок одержання посвідчення на право роботи з пестицидами

Кабмін вніс зміни до Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами. 
Постановою №640, зокрема, передбачено:
  • забезпечення права юридичних та фізичних осіб на участь в адміністративному провадженні стосовно одержання посвідчення про право роботи з пестицидами;
     
  • можливість отримання послуги з проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та отримання посвідчення про право роботи з пестицидами за єдиною заявою. Цю заявку можна подати до територіального органу Держпродспоживслужби або центру надання адміністративних послуг.

З 6 червня на експорт шести видів агропродукції до ЄС діятимуть нові правила

З 6 червня запрацювали оновлені правила безмитної та безквотної торгівлі агропродукцією з ЄС, що діятимуть рік. На деякі агропродукти встановлені квоти з розрахунку середнього показника врожаю за другу половину 2021 року та 2022 – 2023 роки. 
Про це зазначив виконувач обов’язків Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
Це стосується шести видів продукції: цукру, яєць, м'яса птиці, кукурудзи, крупи, меду.
На експорт цукру до ЄС квота на рівні 262 тис. тонн вже вичерпалась.
«З 1 червня Урядом запроваджено нульову квоту на цукор, яка діятиме до кінця року. Але українські агровиробники продовжують експортувати цукор в країни Африки, Близький Схід, Великобританію», - зауважив Тарас Висоцький.

У складі декларації 4 групи ЄП не було подано додаток щодо МПЗ: чи впливає це на реєстрацію?

Житомирські податківці підкреслили, що набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи здійснюється за результатами камеральної перевірки поданої податкової звітності платника єдиного податку четвертої групи.
Враховуючи зазначене, неподання Додатка 3 у складі Декларації є підставою для відмови у прийманні податкової звітності платника єдиного податку четвертої групи та, відповідно, й у набутті або підтвердженні такого статусу на відповідний календарний рік.

Особливості подання Таблиці даних сільськогосподарськими товаровиробниками

Черкаські податківці підкреслили: якщо діяльність підприємства пов’язана з вирощуванням с/г продукції, наданням послуг або виробництвом, для уникнення в подальшому блокування кодів УКТЗЕД можна подати Таблицю даних платника податку, форма  j1312303, f1312303.
Подається Таблиця даних платника ПДВ разом із поясненням та копіями первинних документів, що підтверджують проведення господарської діяльності.
У поясненні слід зазначити: 
  • основні засоби (сюди належить земля, приміщення, техніка);
  • людські ресурси (якщо працюють члени фермерського господарства, то вказати це у поясненні);
  • матеріали, завдяки яким безпосередньо відбувається господарський процес (сюди належить насіннєвий матеріал, добрива, комплектуючі, основні постачальники, покупці).
Наявність основних засобів, що використовуються у виробництві, вирощуванні або наданні послуг, повинні бути зазначені в №20-ОПП.

Охорона праці під час посівних робіт: нагадування правил від Держпраці

За розʼясненням Держпраці, охорона праці під час посівних робіт передбачає:
  • у процесі роботи ґрунтооброблювального агрегату необхідно періодично перевіряти надійність причіпки (навіски) причіпної машини, кріплення й роботу робочих органів;
     
  • замінювати, регулювати й очищати робочі органи слід лише тоді, коли двигун вимкнений, для очищення їх від зайвих предметів, земляних глиб, налиплого ґрунту й залишків рослин використовувати спеціальні чистики;
     
  • не дозволяється залишати без нагляду агрегат із увімкненим двигуном трактора, а в разі тривалого зупинення агрегату необхідно його загальмувати, опустити робочі органи та вимкнути двигун.

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»