• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №07(123) | 26.04.2023 р.

Сто двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №07(123) | 26.04.2023 р.

Це – сьомий з початку року (сто двадцять третій загалом та тринадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • наведемо новацію БЕБ щодо зупинення відшкодування ПДВ у схемі працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • зауважимо, що Уряд звільнив керівника БЕБ Вадима Мельника;
  • дізнаємося, чи може ДПС проводити хронометраж госпоперацій під час фактичних перевірок;
  • проінформуємо, що у Комітеті ВРУ обговорили напрями реформування Держпраці;
  • розповімо, що з 1 липня пропонують відновити перевірки на митницях.

Гарного вам читання!

 

***

Новація від БЕБ: зупинення відшкодування ПДВ у схемі працевлаштування осіб з інвалідністю
БЕБ встановило 7 пов’язаних суб’єктів господарювання, в діяльності яких простежуються ризики безпідставного відшкодування ПДВ. Ймовірні збитки становлять понад 500 млн грн.

Для мінімізації та усунення загроз економічній безпеці України від діяльності згаданих підприємств аналітики БЕБ протягом 2022 - 2023 років направили рекомендації до Державної податкової служби щодо проведення перевірки достовірності нарахування сум бюджетного відшкодування ПДВ.

Окрім того, під час досудового розслідування детективи БЕБ встановили, що службові особи низки товариств під керівництвом киянина тривалий час подавали до органів державної влади завідомо неправдиву інформацію щодо кількості працевлаштованих осіб з інвалідністю. Таким чином вони безпідставно отримували можливість використання податкових пільг.

 

Уряд звільнив керівника БЕБ Вадима Мельника
11 квітня на своєму засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження №307-р звільнити Вадима Мельника з посади Директора Бюро економічної безпеки. Про це йдеться в повідомленні Телеграм-каналу Тараса Мельничука.

Замість Мельника тимчасово керівником БЕБ стане його перший заступник- Едуард Федоров. Він з 2021 по 2022 рік був заступником начальника відділу Київської митниці Державної митної служби України, т.в.о. начальника відділу Київської митниці.

 

Чи може ДПС проводити хронометраж госпоперацій під час фактичних перевірок?
Запорізькі податківці підкреслили, що пунктом 80.8 ПКУ передбачено, що під час проведення перевірки посадовими особами, які здійснюють таку перевірку, може проводитися хронометраж господарських операцій. За результатами хронометражу складається довідка, яка підписується посадовими особами контролюючого органу та посадовими особами суб'єкта господарювання або його представника та/або особами, що фактично здійснюють господарські операції.

Тож питання щодо проведення хронометражів виручки суб'єктів господарювання під час здійснення фактичних перевірок врегульовано нормами ПКУ.

При цьому тривалість проведення хронометражу не повинна перевищувати тривалості фактичної перевірки.

 

У Комітеті ВРУ з соцполітики обговорили напрями реформування Держпраці: чого чекати бізнесу?
За позицією Мінекономіки, законопроєкт від Уряду дозволить здійснити перерозподіл функцій Держпраці між центральними органами виконавчої влади. Частину повноважень передадуть до МВС, Міненерго, Держгеонагляду, Держспоживслужби.

Зокрема, законопроєкт №9219 дозволить здійснити перерозподіл функцій між центральними органами виконавчої влади, зокрема щодо:

  • поводження з вибуховими матеріалами та здійснення державного гірничого нагляду;

  • проведення технічного розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті;

  • реєстрації та обліку виcокотоннажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів;

  • дотримання законодавства про рекламу.

Про це ми писали тут.

 

З 1 липня пропонують відновити перевірки на митницях: законопроєкт
19 квітня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9224 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо особливостей здійснення митного контролю у період дії воєнного стану".

Ним, зокрема, пропонується з 1 липня 2023 року відновити повноваження митних органів на проведення документальних перевірок (зустрічних звірок) дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, у тому числі щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів при переміщенні товарів через митний кордон України, а також визначити особливості проведення таких перевірок протягом дії правового режиму воєнного стану на території України.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»