• Посилання скопійовано

Новація від БЕБ: зупинення відшкодування ПДВ у схемі працевлаштування осіб з інвалідністю

За результатами розслідування було виявлено низку ТОВ, які тривалий час подавали до органів держвлади завідомо неправдиву інформацію щодо кількості працевлаштованих осіб з інвалідністю та подавали заяву на бюджетне відшкодування з ПДВ

Новація від БЕБ: зупинення відшкодування ПДВ у схемі працевлаштування осіб з інвалідністю

Аналітики Бюро економічної безпеки України викрили схему незаконного отримання відшкодування податку на додану вартість за рахунок фіктивного працевлаштування осіб з інвалідністю на підприємствах.

БЕБ встановило 7 пов’язаних суб’єктів господарювання, в діяльності яких простежуються ризики безпідставного відшкодування ПДВ. Ймовірні збитки становлять понад 500 млн грн.

Для мінімізації та усунення загроз економічній безпеці України від діяльності згаданих підприємств аналітики БЕБ протягом 2022 - 2023 років направили рекомендації до Державної податкової служби щодо проведення перевірки достовірності нарахування сум бюджетного відшкодування ПДВ.

Окрім того, під час досудового розслідування детективи БЕБ встановили, що службові особи низки товариств під керівництвом киянина тривалий час подавали до органів державної влади завідомо неправдиву інформацію щодо кількості працевлаштованих осіб з інвалідністю. Таким чином вони безпідставно отримували можливість використання податкових пільг.

Щоб перешкодити правоохоронним органам у документуванні протиправної діяльності, офісні приміщення, що використовуються для зберігання первинних документів фінансово-господарської діяльності підприємств та інших доказів вчинення кримінального правопорушення, маскуються під місця здійснення адвокатської діяльності.

У подальшому, використовуючи згадану схему, особи подавали заяви про відшкодування ПДВ до податкових органів. Протягом 2020 - 2021 років згаданим підприємствам було відшкодовано 182 млн грн.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених  ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 222, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191ч. 3 ст. 209 КК України, здійснюють детективи Бюро економічної безпеки України за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Джерело: Бюро економічної безпеки України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»