• Посилання скопійовано

«Акцизи» № 06 (65) | 21.06.2023 р.

Шістдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» № 06 (65) | 21.06.2023 р.

Це – вже шістдесят пʼятий  (шостий у 2023 році та пʼятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минуло майже три тижні і нам є про що розповісти. Сьогодні ми:

 

  • повідомимо, що ДПС планує оновити декларацію та форми АН, РК та заяв для платників акцизу;
  • зазначимо, що ВРУ у І читанні підтримала обмеження продажу сигарет в duty-free;
  • розкажемо, чи треба при поверненні пального постачальнику реєструватись платником акцизу;
  • проінформуємо, що  Раді пропонують удосконалити відповідальність за незаконний обіг підакцизних товарів;
  • розповімо, що з 1 липня пропонують змінити ставки акцизу на пальне.

Гарного вам читання!

 

***

ДПС планує оновити декларацію та форми АН, РК та заяв для платників акцизу
19 червня ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким передбачено приведення у відповідність до Закону №2888-IX положення щодо можливості здійснення розрахунків за серією (за наявності) та номером паспорта для громадян України, до паспортів яких внесено відмітку, що свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта, у:

  • формах акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затверджених Наказом №729;

  • формах Довідки про цільове використання легких та важких дистилятів, а також скрапленого газу та бутану, ізобутану як сировини у виробництві етилену та Довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію (для алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований), затверджених Наказом №709;

  • формі декларації акцизного податку та додатках до неї, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затверджених Наказом №14.

 

ВРУ у І читанні підтримала обмеження продажу сигарет в duty-free
10 червня Рада проголосувала за законопроєкт №9315 про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів за основу.

Законопроєкт розроблений з метою руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком під виглядом здійснення операцій з продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі. Ним пропонується на період до припинення чи скасування воєнного стану в Україні заборонити поміщення у митний режим безмитної торгівлі та продаж (постачання) магазинами безмитної торгівлі, а також розміщення у них вироблених в Україні товарів за товарними позиціями 2401 – 2404 згідно з УКТ ЗЕД. Про це ми писали тут.

 

Чи треба при поверненні пального постачальнику реєструватись платником акцизу?
Запорізькі податківці наголосили, що відповідно до п. 231.7 ПКУ, якщо після реалізації пального відбувається повернення частини чи всього обсягу пального особі, яка реалізує пальне, або виникає потреба у виправленні помилок, допущених при складанні акцизної накладної, показники такої акцизної накладної підлягають коригуванню шляхом складання розрахунку коригування та реєстрації його в ЄРАН.

Тож  при поверненні пального постачальнику суб’єктом господарювання – неплатником акцизного податку такий СГ не зобов’язаний реєструватися платником акцизного податку як особа, яка реалізує пальне.

 

Раді пропонують удосконалити відповідальність за незаконний обіг підакцизних товарів
8 червня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9364 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів». Ним пропонується:

1) враховуючи рівень суспільної небезпеки правопорушень у сфері незаконного обігу підакцизних товарів та порушень порядку господарської діяльності, виключити можливість закриття таких справ у зв'язку з малозначністю.

Фактично кожна санкція за правопорушення у цій сфері містить конфіскацію предметів незаконного обігу підакцизних товарів та інших предметів, пов'язаних із вчиненням правопорушення (наприклад, ємності для зберігання пального, транспортні засоби, обладнання тощо), тому у випадку залишення можливості закриття справ за ст. 22 КУпАП виникають шалені корупційні ризики пов'язані із безпідставним звільненням від адміністративної відповідальності;

2) викласти у новій редакції ст. 156 КУпАП «Порушення порядку торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, винами столовими, тютюновими виробами, предметами, пов’язаними з їх вживанням, трав’яними виробами для куріння, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, заправними контейнерами, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння».

 

З 1 липня пропонують змінити ставки акцизу на пальне
1 червня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9348 «Про внесення змін до Податкового кодексу України в частині акцизного податку на пальне».

Метою законопроєкту є досягнення енергетичної незалежності України щодо нафтопродуктів шляхом встановлення зважених ставок акцизного податку на бензин, дизельне пальне та скраплений газ, забезпечивши збільшення питомої ваги нафтопродуктів вітчизняного виробництва на ринку України та зменшивши імпортозалежність на ринку нафтопродуктів, урівноваживши попит.

Тож з метою збалансування ставок акцизного податку та збільшення надходжень до державного бюджету цим проєктом пропонується встановити такі ставки акцизного податку:

  •  для бензинів – 175 євро за 1000 літрів,
  • дизельне пальне – 175 євро за 1000 літрів,
  • газ скраплений – 129,5 євро за 1000 літрів.

Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 03 (73) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    25.04.202443
  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202433
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325