• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №11(37) | 25.11.2020 р.

Тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №11(37) | 25.11.2020 р.

Це – вже тридцятий сьомий (і одинадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що ВРУ не підтримала законопроєкт Гетманцева щодо відтермінування РРО для фізосіб-«єдинників»;
  • роз'яснимо, чи будуть витрати у фізособи-«незалежника» у разі придбання товару у «єдинника»;
  • зазначимо, що для фізосіб-«загальників» готується нова форма декларації про доходи;
  • наголосимо, що й фізосіб-«єдинників» чекає нова форма декларації;
  • розкажемо, що для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп мають відновити допомогу на дітей;
  • проінформуємо, що з 1 січня 2021 року скасують форми книг обліку для всіх фізосіб-«єдинників».

Гарного вам читання!

 

***

Відтермінування РРО для ФОП не буде: Рада не підтримала законопроєкт №4313-д Гетманцева
17 листопада ВРУ на черговому засіданні не підтримала законопроєкт Д. Гетманцева №4313-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг та лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами - платниками єдиного податку». За нього проголосували лише 17 нардепів.

Нагадаємо, що попередньо ми мали законопроєкт №4313, який було розглянуто на засіданні ВРУ 4 листопада та відправлено на доопрацювання. Проте він передбачав тільки перенесення строків запровадження нових правил роботи з РРО на 2022 рік, без додаткових обмежень. Докладніше ми писали про це тут.

А от законопроєкт №4313-д, крім продовження строків, містив ще й нові умови.

 

Допомогу на дітей для ФОП відновлять з 1 листопада по 31 грудня
16 листопада на сайті СПО профспілок  оприлюднено для обговорення проєкт постанови КМУ «Деякі питання виплати соціальної допомоги на дітей фізичним особам – підприємцям». Переглянути його можна тут>>

Проєкт акта передбачає відновити виплату допомоги на дітей з 01.11.2020 р. по 31.12.2020 р. Зокрема:

  • продовжити виплату допомоги на дітей особам, які її отримували у травні-серпні 2020 року, у грудні 2020 року за листопад-грудень 2020 року без подання нової заяви та необхідних документів;

  • призначити та виплатити у листопаді та грудні 2020 року допомогу на дітей особам, які звернуться за її призначенням зі заявою та необхідними документами до 15 грудня 2020 року.

У разі затвердження ця постанова набере чинності з дня її опублікування та буде застосовуватися з 1 листопада 2020 року.

 

З 1 січня 2021 року планують скасувати форми книг обліку для всіх фізосіб-«єдинників»
Мінфін оприлюднив проєкт наказу про втрату чинності з 1 січня 2021 року форми Книги обліку доходів і Книги обліку доходів і витрат для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку та  порядок її ведення. Завантажити>>

Тобто новостворені у 2021 році фізособи-«єдинники» вже не будуть купляти книги та реєструвати їх в ДПС.

У разі затвердження цей наказ набере чинності з 01.01.2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Тобто все буде залежати від дати опублікування.

 

Фізособа-незалежник придбав товар у «єдинника»: чи будуть витрати?
Дніпропетровські податківці зауважили, що оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, регламентується ст. 178 ПКУ.

З огляду на її зміст, ПКУ не передбачено обмежень щодо включення фізичною особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність, витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг) у фізосіб-«єдинників».

При цьому зазначені витрати повинні бути пов’язані із провадженням певного виду незалежної професійної діяльності та підтверджені документально.

 

З 2021 року фізособи-«єдинники» подаватимуть одну звітність з ЄП та ЄСВ
3 листопада Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578» (завантажити).

Розроблено його у зв’язку з прийняттям законів №115№116. Це дасть змогу реалізувати подання звітності про нарахування ЄСВ у складі декларації платника єдиного податку відповідно до прийнятих законодавчих змін до ПКУ та Закону № 2464.

З огляду на це, пропонується викласти у новій редакції форми:

  • декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (завантажити),

  • декларації платника єдиного податку четвертої групи (завантажити).

Декларації пропонується доповнити новим додатком, у якому відображатимуться звітні відомості про нарахований дохід застрахованої особи та суми нарахованого єдиного внеску.

Подавати вперше їх потрібно буде за податкові звітні періоди 2021 року.

 

Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ у вигляді нової декларації про доходи: проєкт від Мінфіну
21 жовтня Міністерство фінансів оприлюднило  проєкт свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859» (завантажити).

Зокрема, буде доповнено декларацію додатковими окремими додатками ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 та виокремлення зобов’язань з єдиного внеску в декларації для:

  • фізичних осіб – підприємців, крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування;

  • осіб, які провадять незалежну професійну діяльність; 

  • членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;

  • осіб, які сплачують єдиний внесок на умовах договору про добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»