• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №05(52) | 19.05.2022 р.

П’ятдесят другий (п’ятий в 2022 році та третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №05(52) | 19.05.2022 р.

Це – вже п’ятдесят другий (п’ятий в 2022 році та третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо про появу нової декларації для спецгрупи зі ставкою 2%;
  • роз’яснимо, як відмовитися від застосування спецгрупи ЄП;
  • проінформуємо, що нардепи пропонують чергові зміни до ПКУ для зменшення навантаження на бізнес під час війни;
  • зауважимо, що з'явилися нові формати для звітування зі спецгрупи ЄП.

Гарного вам читання!

***

 

Нардепи пропонують чергові зміни до ПКУ для зменшення навантаження на бізнес під час війни
13 травня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7374  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо зменшення навантаження на бізнес в умовах воєнного стану». Його авторами є Я. Железняк та ін. нардепи. Зокрема:

  1. тимчасово, на період дії воєнного, надзвичайного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування дозволяється ввезення в режимі імпорту та продаж на території України суб’єктами господарювання підакцизних товарів, маркованих марками акцизного податку, придбання яких та вивезення в режимі тимчасового вивезення було здійснено іншими суб’єктами господарювання, які перейшли на сплату єдиного податку 2%;
     
  2. за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними платником єдиного податку третьої групи у платників ПДВ в період застосування особливостей оподаткування на період воєнного стану, не реалізованими на дату повернення на загальну систему оподаткування, податкові зобов’язання нараховуються відповідно до ст. 187 ПКУ.

 

Як відмовитися від застосування спецгрупи ЄП?
За роз’ясненням ДПС, платник податку має право самостійно відмовитися від використання спецгрупи з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Таким чином, заява про відмову повинна бути подана до першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Так, наприклад, у разі прийняття рішення про відмову від реєстрації платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2%. з 01.06.2022 р., заява про відмову повинна бути подана до контролюючого органу не пізніше 31.05.2022 р.

 

З 6 травня діє форма декларації для спецгрупи ЄП
Нагадаємо, що форма  декларації платника єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відсотки доходу затверджена наказом Мінфіну від 26.04.2022 року № 124. Цей наказ набрав чинності з 6 травня через офіційне опублікування в «Офіційному віснику».

Звертаємо увагу, що платники єдиного податку третьої групи зі ставкою 2% доходу зобов’язані подати до ДПС декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду.

Граничний термін подання декларації платника єдиного податку третьої групи з особливостями оподаткування за квітень припадає на 20 травня 2022 року.

Про це ми писали тут, а детальний аналіз наводили ось тут.

 

Декларація для спецгрупи ЄП за ставкою 2% – вже в «Єдиному вікні»
12 травня ДПС додано нові документи в «Єдине вікно подання звітності»:

  • F/J 0103201 - Податкова декларація платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні;
     
  • F/J 0132101 - Додаток 1 до податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік»;
     
  • F0132201 - Додаток 2 до податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»