• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №06(53) | 23.06.2022 р.

П'ятдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №06(53) | 23.06.2022 р.

Це – вже п’ятдесят третій (шостий в 2022 році та четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо, чи включається сума кредиту до доходу фізособи-«загальника»;
  • зʼясуємо, чи є обмеження щодо видів діяльності для фізосіб-«загальників»;
  • зауважимо, що в «Дії» зʼявився тест для ФОПів щодо типу оподаткування;
  • проінформуємо, що тепер декларацію зі спецгрупи ЄП можна подавати через «Дію»;
  • зазначимо, що зʼявилася нова форма декларації про майновий стан і доходи.

Гарного вам читання!

***

Зустрічайте! Нова форма декларації про майновий стан і доходи
Мінфін наказом від 17.05.2022 р. № 143 виклав у новій редакції:

  • форму податкової декларації про майновий стан і доходи (завантажити);
     
  • Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (завантажити).

Зокрема, форма декларації отримала нові додатки:

  • Додаток Ф4. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;
     
  • Додаток МПЗ. Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Цей наказ набере чинності з 1 січня 2023 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Станом на 21.06.2022 р. не опублікований.

Про це все ми вказували тут.

 

Чи є обмеження щодо видів діяльності для фізосіб-«загальників»?
Черкаські податківці підкреслили, що згідно із ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Перелік видів діяльності, які не має право здійснювати фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування, визначений у ст. 4 Закону №698-ХІІ.

Тож виходить, що перелік видів діяльності, які не має право здійснювати фізична особа – підприємець на загальній системі, визначений законом про підприємництво, а от нормами ПКУ ні.

 

Чи включається сума кредиту до доходу фізособи-«загальника»
Дніпропетровські податківці зазначили, що якщо отримання ФОП кредиту відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначені строки, то протягом дії договору кредиту сума кредиту не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

Але якщо сума кредиту не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів ФОП та оподатковується на загальних підставах.

 

В «Дії» зʼявився тест для ФОПів щодо типу оподаткування
Команда «Дії» створила тест з п’яти запитань, який допоможе обрати правильний тип оподаткування для вашого майбутнього бізнесу. Так ви уникнете проблем із податковою. Всього існує 4 групи ФОП відповідно до роду діяльності.

Тест на тип оподаткування можна пройти на порталі Дія за посиланням.

 

Тепер декларацію зі спецгрупи ЄП можна подавати через «Дію»
За інформацією з Телеграм-каналу Федорова, з 13 червня єдинникам зі спецгрупи більше не потрібно заповнювати довгі форми. Подання нової декларації має зайняти не більше 1 хвилини – просто введіть суму доходів в «Дії». А розмір податку розраховується автоматично. Далі декларація надходить до податкової служби.

Також в «Дії» ви можете одразу сплатити податок за декілька кліків. А вся звітність буде у вашому смартфоні.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»