• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №05(63) | 02.06.2023 р.

Шістдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №05(63) | 02.06.2023 р.

Це – вже шістдесят третій (пʼятий в 2023 році та чотирнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо про майбутнє скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС;
  • підкреслимо, що 15 червня буде останнім днем для переходу зі спецгрупи на 3 групу ЄП для новостворених СГ;
  • зʼясуємо, чи може ФОП при наданні бухпослуг перейти на ЄП;
  • дізнаємося, чи може фізособа-«загальник» включити до витрат вартість ПММ;
  • розкажемо, чи буде дохід у разі внесення власних коштів «загальником» на підприємницький рахунок;
  • проінформуємо, що ПриватБанк підвищує деякі тарифи для ФОПів та бізнесу.

Гарного вам читання!

***

 

Чи може фізособа-«загальник» включити до витрат вартість ПММ?
Черкаські податківці зазначили, що фізособа-«загальник» має право включити до складу витрат вартість використаних ПММ після одержання доходу, який безпосередньо пов’язаний з понесеними витратами від здійснення підприємницької діяльності, на підставі документально підтверджених первинних документів, зокрема угод, актів виконаних робіт (наданих послуг), товарно-транспортних накладних, розрахункових документів тощо.

 

Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС: прийнято за основу законопроєкт!
29 травня ВРУ прийняла за основу урядовий законопроєкт №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

За ним не пізніше 1 липня 2023 року скасовуються, зокрема:

  • можливість для ФОПів та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу;

  • можливість для ФОПів – платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;

  • зупинення проведення документальних перевірок;

  • зупинення перебігу строків (подання податкової звітності, проведення перевірок, отримання податкової інформації контролюючими органами, проведення процедури адміністративного оскарження тощо), визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО.

 

15 червня буде останнім днем для переходу зі спецгрупи на 3 групу ЄП для новостворених СГ
Львівські податківці зазначили, що у разі зміни ставки єдиного податку заява подається платником єдиного податку третьої групи не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому застосовуватиметься така ставка.

Саме тому суб’єкти господарювання (новостворені), які з дати державної реєстрації обрали спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки, можуть перейти з 01.07.2023 р. на ставку єдиного податку у розмірі 5 відсотків за умови подання заяви про зміну ставки єдиного не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку ІІІ кварталу 2023 року, тобто до 15 червня 2023 року.

 

Фізособа-«загальник» внесла власні кошти на підприємницький рахунок: чи буде дохід?
Черкаські податківці підкреслили, що до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла ФОП як у грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності, а саме:

  • виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (у т.ч. відсотки банку);

  • виручка в натуральній (негрошовій формі);

  • суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

Саме тому власні кошти, які ФОП зараховує на розрахунковий розрахунок, не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у  Типовій формі.

 

Чи може ФОП при наданні бухпослуг перейти на ЄП
Відповідно до пп. 291.5.2 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці (ФОП), які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Але діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності. Тому фізичні особи – підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги, мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку. Про це все ми писали тут.

 

ПриватБанк підвищує деякі тарифи для ФОПів та бізнесу
З 1 червня 2023 р. ПриватБанк підвищує вартість деяких тарифних пакетів для ФОПів та бізнесу, а саме: «Бізнес Старт», «Базовий», «Бізнес комфорт», «Бізнес ПРО», тариф для групи ФОПів.

Тариф «Бізнес ПРО»:

  •  плата за платежі в інші банки (зокрема, регулярні) дорівнюватиме 1 грн та додатково 10 гривень у разі платежу від 100 тис. грн і більше;

  • стандартна комісія за валютообмін становитиме 0,1% від суми операції.

Тарифи «ІТ Expert», «Інкубатор», «ОСББ», «Медзаклади», «Для благодійних організацій», «Для бюджетних організацій» і далі діятимуть без змін.

Змінити тарифний пакет можна у будь-який момент у вебверсії чи додатку «Приват24 для бізнесу».

Тариф для груп приватних підприємців:

  • плата за обслуговування рахунку в тарифі зміниться залежно від категорії групи ФОПів;

  • стандартна комісія за платежі в інші банки (зокрема, регулярні) дорівнюватиме 5 грн та додатково 10 грн у разі суми платежу від 100 тис. грн і більше.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»