• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №3(21) | 26.03.2019 р.

Двадцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №3(21) | 26.03.2019 р.

Це – вже двадцять перший (і третій у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам.

З моменту написання попереднього листа минув місяць, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  • дізнаємося, коли профспілка має подавати звіт про використання доходів;
  • визначимося з розміром штрафу за неподання звіту про використання доходів;
  • проінформуємо про зміни у порядку розмитнення вантажів гуманітарної допомоги;
  • поговоримо про можливість отримання  ОСББ поворотної фіндопомоги;
  • з’ясуємо, які наслідки виникають у неприбуткової організації при сплаті членських внесків нерезиденту.

Гарного вам читання!

***

 

Коли профспілка має подавати звіт про використання доходів?
Запорізькі податківці вказали, що професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, звітують у разі порушень п. 133.4 ПКУ.

Тобто у випадку втрати статусу неприбутковості профспілки мають подавати звіт про використання своїх доходів.

Не подали звіт про використання доходів? Сплатіть штраф у розмірі 170 грн!
При поданні неприбутковими організаціями фінзвітності слід керуватися нормою п. 46.2 ПКУ. За нею фінансова звітність є додатком до звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та її невід’ємною частиною.

У разі неподання до ДФС фінансової звітності разом із звітом як його невід’ємної частини, така податкова звітність не визнається податковою декларацією.

За неподання або несвоєчасне подання неприбутковими організаціями звіту, обов’язок подання якого передбачено ПКУ, передбачено штраф в розмірі 170 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Про це ми докладно розповідали ось тут.

Уряд змінив порядок розмитнення вантажів гуманітарної допомоги
Уряд постановою від 06.03.2019 р. №170 вніс зміни до Порядку митного оформлення вантажів гуманітарної допомоги для приведення його норм у відповідність до Закону №2530 в частині проведення необхідних заходів офіційного контролю та місця проведення митного оформлення.

Постанова набрала чинності 12 березня 2019 року. Про це читайте ось тут.

Чи може ОСББ отримувати поворотну фінансову допомогу?
Отримання ОСББ поворотної фінансової допомоги від фізичної особи – члена об’єднання не є підставою для виключення такого ОСББ з реєстру неприбуткових установ та організацій.

Водночас отримані кошти мають використовуватись за цільовим призначенням для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами зазначеної неприбуткової організації. В іншому випадку таке отримання призведе до втрати статусу неприбутковості.

З нашим коментарем до ІПК від 27.02.2019 р. №781/6/99-99-15-02-02-15/ІПК можна ознайомитися тут.

Неприбуткова організація сплатила членські внески нерезиденту: податкові наслідки
Податківці у ІПК від 01.03.2019 р. №836/6/99-99-15-02-02-15/ІПК наголосили, що неприбуткові організації у порядку та на умовах, встановлених п. 133.4 ПКУ, не є платниками податку на прибуток, але у розумінні ПКУ є резидентами.

Саме тому як резидент, що здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, неприбуткова організація не звільняється від обов'язку утримувати податок з такого доходу у разі виплати членських внесків міжнародній організації (окрім випадків, зазначених вище).

При цьому така неприбуткова організація має подати ще й декларацію з податку на прибуток із заповненням рядка 23 Декларації та Додатка ПН до Декларації. Інші показники Декларації заповненню не підлягають. Про це ми зазначали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»