• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №4(44) | 14.05.2021 р.

Сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №4(44) | 14.05.2021 р.

Це – вже сорок четвертий  (і четвертий  у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця, і нам є про що розповісти. А саме:

  • зазначимо особливості отримання ліків неприбутковими організаціями;
  • розповімо, чи оподатковувати ПДФО допомогу на медобслуговування, яку надає благодійна організація;
  • з’ясуємо, чи необхідно ОСББ отримувати дозвіл на експлуатацію ліфтів;
  • наведемо процедуру призначення голови правління об’єднання у разі смерті старого;
  • дізнаємося, чи може неприбуткова організація оплачувати страхування працівників.

Гарного вам читання!

***

 

Особливості отримання ліків неприбутковими організаціями 
Житомірські податківці наголосили, що надавач медичних послуг складає звіт в електронній системі охорони здоров’я, в якому зазначається обсяг наданих пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів.

Оплата надання медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій, надавачами яких є державні та комунальні заклади охорони здоров'я, здійснюється на умовах попередньої оплати у випадках, встановлених КМУ (ч. 9 ст. 10 Закону №2168).

Окремо податківці вказали, що обов’язковими умовами перебування комунального підприємства у статусі неприбуткової організації є, зокрема, заборона розподілу доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб та використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Тобто головне дотримуватися вищенаведених правил і статусу неприбуткових комунальне підприємство не втратить.

 

Допомогу на медобслуговування надає благодійна організація: які наслідки з ПДФО? 
Запорізькі податківці вказали, що до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються та не оподатковуються ПДФО кошти або вартість майна (послуг), що надаються за рахунок коштів благодійної організації, як допомога на лікування та медичне обслуговування:

  • платника податку,
     
  • або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення,
     
  • дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю (пп. 165.1.19 ПКУ).

Зазначені норми застосовуються благодійною організацією за наявності документів, які підтверджують факт проведення такого лікування та медобслуговування, зокрема:

  • відповідних підтвердних документів, що підтверджують цільовий характер надання коштів (у разі здійснення попередньої оплати таких послуг),
     
  • або факт надання послуг (якщо оплата здійснюється після надання таких послуг).

 

Чи необхідно ОСББ отримувати дозвіл на експлуатацію ліфтів?
Фахівці Держпраці вказали, що експлуатація ліфтів здійснюється суб’єктом господарювання на підставі дозволу.

Статтею 18 Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»  визначено імперативну норму, що об’єднання відповідно до статуту зобов’язане забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам.

Тож  для забезпечення безпечної експлуатації ліфтів, об’єднання може отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію ліфтів безпосередньо або укласти договір з суб’єктом господарювання, який має відповідний дозвіл.

Це стосується організації безпечної експлуатації та утримання у належному стані будь-якого устаткування підвищеної небезпеки, яке є технічним обладнанням багатоквартирних будинків, та визначено Законом як спільне майно.

 

Помер голова ОСББ: як призначити нового? 
Правління має право приймати рішення з питань діяльності об’єднання, визначених статутом.

Порядок обрання та відкликання членів правління, їх кількісний склад та строки обрання встановлюються загальними зборами.

Певний алгоритм щодо обрання керівника ОСББ дає наказ Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 27.08.2003 р. №141 «Про затвердження типового статуту ОСББ та типового договору відносин власників житлових і нежитлових приміщень»: згідно з п. 16 Типового статуту правління зі свого складу обирає голову правління.

Порядок обрання та відкликання членів правління, їх кількісний склад та строки обрання встановлюються загальними зборами. Загальні збори своїм рішенням мають право в будь-який час припинити повноваження правління чи окремих його членів. У разі смерті члена правління, визнання його померлим, безвісно відсутнім або недієздатним повноваження такого члена правління припиняються (п. 13 Типового статуту).

Таким чином, процедура призначення голови правління об’єднання визначається передусім у статуті ОСББ. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
За яких умов витрати неприбуткової організації на страхування працівників, видачу їм спецодягу не призведуть до втрати статусу неприбутковості? Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»