• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №1(31) | 09.01.2019 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №1(31) | 09.01.2019 р.

Це –  перший з початку 2019 року (і тридцять перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні, та нам уже є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • визначимося, скільки зберігати документи, пов'язані зі сплатою податків;
  • вкажемо про затвердження нового звіту про квоти щодо працевлаштування;
  • поговоримо про нові форми фінзвітності бюджетників та про зміни порядку їх заповнення;
  • проінформуємо про появу календаря подання статистичної та фінансової звітності на 2019 рік;
  • нагадаємо, що податківці мають право після другої квитанції відмовити у прийнятті декларації;
  • розповімо, хто з фізосіб має подати декларацію про доходи за 2018 рік.

Гарного вам читання!

***

 

Підприємства з понад 8 працівниками також подаватимуть Звіт про квоти
Наказом від 23.11.2018 р. №1763 Мінсоцполітики затвердило нову форму Інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, та внесло зміни до Порядку її подання.

Відповідно до внесених змін у визначення квоти та згідно з новою формою звіту підприємства з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб також мають подавати цю інформацію до Державної служби зайнятості (до будь-якого зручного для відвідування центру зайнятості). 

Наказ набрав чинності 8 січня 2019 року (з дня його офіційного опублікування). Тому звітувати за новою формою та правилами потрібно вже за 2018 рік, не пізніше 1 лютого 2019 року.

 

Змінився Порядок заповнення фінансової звітності бюджетниками
14 грудня набрав чинності наказ Мінфіну від 27.11.2018 р. №939, яким затверджено зміни до Порядку заповнення форм фінансової звітності в державному секторі. Ними, зокрема, передбачено, що:

  1. Звітний період для складання проміжної фінансової звітності охоплює відповідний період (I квартал, перше півріччя, дев'ять місяців), що починається 1 січня і закінчується в останній день звітного періоду.

  2. Фінансова звітність суб'єктів державного сектору подається контролюючим суб'єктам державного сектору з відміткою органів Казначейства щодо відповідності аналогічним даним, відображеним у бухгалтерському обліку органів Казначейства.

Усі форми фінансової звітності суб'єктів державного сектору, а також консолідована фінансова звітність перевіряються і візуються відповідним органом Казначейства.

 

Бюджетникам оновили форми фінансової звітності
Наказом від 27.11.2018 р. №940 Мінфін затвердив зміни до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку в державному секторі, а саме:

Змінами уточнено, що фінансова звітність формується з дотриманням семи основних принципів.

Крім того, в новій редакції викладені такі форми звітності для бюджетників:

  • Баланс (№1-дс);
  • Звіт про фінансові результати (№2-дс);
  • Звіт про рух грошових коштів (№3-дс);
  • Примітки до річної фінансової звітності (№5-дс);
  • консолідована фінзвітність для суб'єктів держсектору (№1-кдс – 4-кдс).

 

Календар подання статистичної та фінансової звітності у 2019 році
Держстат на своєму офіційному сайті оприлюднив Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2019 році.

Переглянути календар>>

А от Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень та Альбом форм державних статистичних спостережень поки що є лише у проекті.

Про них ми писали тут (у вересні 2018 року – про проект табелю) і тут (у жовтні 2018 року – про проект альбому).

 

Отримали другу квитанцію щодо прийняття декларації? Податківці ще можуть відмовити
Податківці у підкатегорії 135.03 ресурсу «ЗІР» навели норму п. 49.15 ПКУ. За нею податкова декларація, надіслана платником податків або його представником поштою або засобами електронного зв’язку, вважається не поданою за умови її заповнення з порушенням норм п. 48.3 і п. 48.4 ПКУ та надсилання контролюючим органом платнику податків письмової відмови у прийнятті його податкової декларації.

Саме тому ДФС має право після отримання платником податків другої квитанції про прийняття (реєстрацію) декларації надіслати такому платнику письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

 

Хто з фізосіб має подати декларацію про доходи за 2018 рік?
Луганські податківці нагадали, коли у фізосіб виникає обов’язок щодо подання декларації про доходи. А саме:

  • при отриманні доходів не від податкових агентів, тобто від фізосіб, які не є підприємцями або самозайнятими особами;

  • при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

  • при отриманні іноземних доходів;

  • в інших випадках, передбачених законодавством.

 

Скільки зберігати документи, пов'язані зі сплатою податків?
Пп. 4.2 п. 4 «Бухгалтерський облік та звітність» розділу I Переліку №578/5 встановлено різні терміни зберігання документів в розрізі типових документів, які створюються на підприємстві із зазначенням строків їх зберігання та додаткових приміток до статей, що коментують та уточнюють строки зберігання документів.

Тобто термін для зберігання документів бухгалтерського обліку та звітності визначається окремо для кожного виду документа відповідно до Переліку №578/5 з урахуванням вимог п. 44.3 та 44.4 ПКУ.

До того ж строки зберігання документів, визначені у Переліку №578/5, є мінімальними, їх не можна скорочувати. Проте допускається продовження цих строків у випадках, якщо ця потреба спричинена специфічними особливостями роботи конкретної організації. Про це докладно ми розповідали тут.

 Три безкоштовні бліц-вебінари

[БЕЗКОШТОВНО] Бліц-вебінари «Річна звітність: податок на прибуток, ПДВ, заробітна плата»
Вже у цю п`ятницю, 11 січня, відбудеться online-трансляція безкоштовного бліц-вебінару «Декларація з ПДВ: про головне» з лектором Вікторією Величко, а 15 січня – «ПДФО і ЄСВ: зміни-2019 та звітність на прикладах» з Тетяною Мойсеєнко.

Відеозапис вебінару «Декларація з прибутку та фінзвітність за 2018 рік: ключові моменти» з Мар’яною Кавин, який відбувся 4 січня, вже зараз доступний для перегляду у записі.

Ознайомитися з програмами всіх трьох бліц-вебінарів та приєднатися до перегляду можна за посиланням.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на січень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»