• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №05(120) | 29.03.2023 р.

Це – пʼятий з початку року (а загалом сто двадцятий та двадцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №05(120) | 29.03.2023 р.

Це – пʼятий  з початку року (а загалом сто двадцятий та двадцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • проінформуємо, що оновлено форму декларації з податку на прибуток;
  • дізнаємося, за який період нерезиденти мають подавати нову спрощену декларацію з ПДВ
  • зауважимо, що Держстат оновив дванадцять форм статзвітності;
  • наголосимо, що ДПС запустила сервіс із передзаповнення декларації про доходи;
  • розповімо про нюанси заповнення розділу ІІІ декларації з плати за землю у разі уточнення ПЗ;
  • зупинимося на необхідності декларування українцями-біженцями доходів за 2022 рік.

Гарного вам читання!

 

***

Оновлено форму декларації з податку на прибуток
Мінфін наказом від 20.02.2023 р. №101 (зареєстрований у Мін'юсті 07.03.2023 р. за №412/39468):

  • виклав у новій редакції декларацію з податку на прибуток;
  • вніс зміни до додатків до декларації з податку на прибуток.

Згодом Наказом Мінфіну від 13.03.2023 р. №130 внесено ще деякі косметичні зміни до Наказу №101, форми декларації та додатків.

Накази наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування. Станом на 28.03.2023 р. не опубліковані.

Нагадаємо, що Законом №2330 ПКУ доповнено новим пунктом 142.4 ПКУ щодо особливостей оподаткування платників податку – учасників індустріального парку. З метою приведення декларації до цих змін:

  • рядок 10 «Особливі примітки» доповнюється позицією щодо подання Декларації учасником індустріального парку;

  • показники Декларації – новими рядками, в яких зазначаються передбачені пунктом 142.4 ПКУ об’єкти оподаткування;

  • додаток ТЦ до Декларації викладається в новій редакції.

Про це та про інші зміни ми розповіли у своїй новині та аналітиці.

 

Держстат оновив дванадцять форм статзвітності
Держстат розпочав щорічне традиційне оновлення форм державних статистичних спостережень. Наразі оновлено 12 звітів. Серед них:

  • №1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами» (Наказ від 15.03.2023 р. №122). Вводиться в дію починаючи зі звіту за 2023 рік;

  • №2К-П (місячна) «Обстеження ділової активності промислового підприємства» (Наказ від 15.03.2023 р. №120). Потрібно вперше подавати починаючи з 01 січня 2024 року;

  • №2К-Т (квартальна) «Обстеження ділової активності підприємства оптової та роздрібної торгівлі, з ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів» (Наказ від 15.03.2023 р. №119). Вперше звітуємо починаючи з 01 січня 2024 року;

  • №2К-Б (квартальна) «Обстеження ділової активності будівельного підприємства» (Наказ від 15.03.2023 р. №118). Потрібно вперше подавати починаючи з 01 січня 2024 року;

  • № 1-ціни (послуги) (квартальна) «Звіт про ціни виробників послуг» (Наказ від 15.03.2023 р. №114). Вводиться в дію починаючи зі звіту за І квартал 2024 року;

  • №29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду» (Наказ від 14.03.2023 р. №110). Вперше звітуємо за новою формою зі звіту за 2023 рік;

  • №24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами» (Наказ від 14.03.2023 р. №109). Вперше звітуємо за новою формою зі звіту за 2023 рік;

  • №11-заг (квартальна) «Звіт про надходження сільськогосподарських тварин на переробні підприємства» (Наказ від 14.03.2023 р. №108). Вводиться в дію починаючи зі звіту за І квартал 2024 року;

  • №9-сг (річна) «Звіт про використання добрив і пестицидів» (Наказ від 14.03.2023 р. №107). Вводиться в дію починаючи зі звіту за 2023 рік.

 

За який період нерезиденти мають подавати нову спрощену декларацію з ПДВ?
ДПС нагадала, що Наказом Мінфіну №463 внесено зміни до:

  • Порядку заповнення і подання спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість;

  • форми спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість;

  • форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Ці зміни стосуються виокремлення у звітності операцій, що звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

Спрощену податкову декларацію з податку на додану вартість за новою формою подають, починаючи з 1 липня 2023 року. Тобто першу спрощену податкову декларацію за новою формою потрібно подавати за звітний (податковий) період – ІІ квартал 2023 року.

Також, починаючи з 1 липня 2023 року, за новою формою подають уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

 

ДПС запустила сервіс із передзаповнення декларації про доходи
За інформацією з Телеграм-каналу Д. Гетманцева, з метою створення зручних та сприятливих умов для громадян ДПС розроблено в Електронному кабінеті сервіс – передзаповнення декларації про майновий стан і доходи.

Цей сервіс за допомогою простих кроків пропонує:

  • обравши тільки період, отримати інформацію про доходи та сплачені податки;

  • пройти анкетування (відмітивши категорію платника та вид доходу);

  • перевірити заповнену згідно з даними ДПС декларацію, за потреби  додати інформацію та додатки.

Сервіс функціонує для громадян під час декларування доходів, фізичних осіб - підприємців, які обрали загальну систему оподаткування, громадян, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та громадян, які заявляють право на податкову знижку.

 

Нюанси заповнення розділу ІІІ декларації з плати за землю у разі уточнення ПЗ
Черкаські податківці підкреслили, що у рядку 3 розд. ІІІ «Розрахунок (уточнення) податкового зобов’язання» Декларації зазначається нарахована сума податкового зобов’язання на звітний рік з урахуванням уточнень таких сум, зокрема за нововідведеними (придбаними) земельними ділянками або за новоукладеними договорами протягом звітного року (усього та з розбивкою за місяцями).

Рядки 4 – 8 розд. ІІІ «Розрахунок (уточнення) податкового зобов’язання» Декларації заповнюються у разі уточнення податкових зобов’язань, зокрема за нововідведеними (придбаними) земельними ділянками або за новоукладеними договорами протягом звітного року (примітка 25 до Декларації).

 

Декларування українцями-біженцями доходів за 2022 рік: на що звернути увагу?
Підкреслимо, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року. І цього року, як нещодавно повідомили податківці, подати декларацію про доходи повинні фізособи у разі отримання допомоги від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній. Задекларувати потрібно як індоходи без сплати ПДФО та ВЗ.

Але декларація подається до 1 травня 2023 року за встановленою формою разом із додатками. При цьому додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

До 1 серпня включно треба сплатити податкові зобов’язання.

Громадяни, які отримували іноземні доходи та перебувають за кордоном, можуть надіслати декларацію:

  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;

  • в електронній формі через особистий Електронний кабінет на сайті податкової, але для цього необхідно мати електронний ключ (https://cabinet.tax.gov.ua/login).

На жаль, на відміну від ФОПів, подання декларації для громадян у «Дії» не реалізовано, хоча ця опція точно була б затребуваною.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»