• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №01(136) | 10.01.2024 р.

Сто тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №01(136) | 10.01.2024 р.
Це – перший  з початку року (а загалом сто тридцять шостий та тридцять восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
 
  • підкреслимо, що з 1 січня 2024 року вводиться в дію нова форма декларації про майновий стан і доходи;
  • розповімо, як звітувати з ПДВ за грудень у разі перебування з 1 січня на обліку як великий платник;
  • проінформуємо, що Мінфін чекає на звітування суб’єктів первинного фінмоніторингу за 2023 рік;
  • зазначимо, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»;
  • нагадаємо, що до 7 лютого слід подати статзвіт про борги зі зарплати;
  • повідомимо, що Мінфін підкоригує Методрекомендації щодо заповнення форм фінансової звітності.
Гарного вам читання!
 

Мінфін підкоригує Методрекомендації щодо заповнення форм фінансової звітності

3 січня 2024 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про внесення змін до Методичних рекомендацій щодо заповнення форм фінансової звітності».
А саме у п. 2.12 Методрекомендацій уточнено, що у статті «Довгострокові фінансові інвестиції» також виділяється (окремо відображається) заборгованість за внесками до статутних капіталів суб’єктів господарювання, на яку зменшується сума інших фінансових інвестицій.
 

Не забудьте подати до 7 лютого статзвіт про борги зі зарплати!

Нагадаємо, що Держстат наказом від 23.06.2022 №195 затвердив форму статзвітності №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Минулого року до неї внесено незначну зміну наказом Держстату від 02.11.2023  №306.
Звіт про заборгованість з оплати праці подають юридичні особи територіальному органу Держстату.
За роз'ясненням Держстату 2021 року (новішого немає), перелік респондентів ДСС СВЗП за ф.№3-борг (місячна) здійснюється на державному рівні, раз на рік, на підставі інформації Реєстру Статистичних Одиниць (у частині Статистичного Реєстру Підприємств) та включає одиниці, які є активними станом на 01 листопада року, що передує звітному року. 
Тобто у 2024 році цей звіт подаватимуть тільки ті роботодавці, які перелічені в цьому переліку.  Про це ми писали тут.
 

З 1 січня 2024 року вводиться в дію нова форма декларації про майновий стан і доходи

З 01.01.2024 вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи. Вона передбачає виокремлення податкових зобов’язань щодо ПДФО при визначенні мінімального податкового зобов’язання фізичними особами – підприємцями на загальній системі.
Крім того, змінився порядок розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до п. 166.3 ПКУ, крім витрат, зазначених у пп. 166.3.10 ПКУ (додаток Ф3 до декларації).
Всі інші додатки та графи розділів декларації залишилися незмінними.
 

З 1 січня будете перебувати на обліку як великий платник: як відзвітувати з ПДВ за грудень?

Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що декларація з ПДВ за грудень попереднього року подається до 20 січня поточного року, а сплата податку здійснюється протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання такої декларації.
Тому платник податків, який з 01 січня поточного року обліковується у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП, подає декларацію з ПДВ та сплачує податкові зобов’язання з ПДВ за грудень попереднього року за новим основним місцем обліку.
 

Мінфін чекає на звітування суб’єктів первинного фінмоніторингу за 2023 рік

Мінфін наприкінці 2023 року повідомив про необхідність подання звітності за 2023 рік суб’єктам первинного фінансового моніторингу (СПФМ) – казино, букмекерам, залам гральних автоматів, онлайн покер румам, операторам лотерей, аудиторам, бухгалтерам, податковим консультантам, рієлторам, а також торговцям мистецтвом, дорогоцінним камінням і металами.
Інформація у звіті відображає, зокрема, такі показники:
  • загальну кількість клієнтів СПФМ (у розрізі рівня ризику ділових відносин, фактів їх належності до публічних діячів чи членів сімей таких діячів);
  • кількість та загальний обсяг фінансових операцій (послуг), здійснених (наданих) СПФМ;
  • загальну кількість та обсяг фінансових операцій, за якими було відмовлено СПФМ.
Звіти необхідно надіслати до Мінфіну до 11 січня 2024 року.
 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 29.12.2023)

ДПСУ оприлюднила повну версію 1.32.0.0 станом на 29.12.2023 спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності».
Цей комплект може бути використаний для першого встановлення програмного забезпечення або як оновлення попередніх версій до версії 1.32.0.0, включає в себе зміни та доповнення станом на 29.12.2023.
Зокрема, додано нові версії декларації з податку на прибуток, декларації про доходи, декларацій з рентної плати, екологічного податку, податку на нерухоме майно, плати за землю та транспортного податку. А також ще деякі форми статзвітності.

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на січень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»