• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №19(69) | 28.10.2020 р.

Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №19(69) | 28.10.2020 р.

Це – вже шістдесят дев’ятий загалом (і дев’ятнадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо про наслідки для фізосіб-«єдинників» при отриманні та наданні поворотної фіндопомоги;
  • роз’яснимо, чи виникають наслідки у юрособи-«єдинника» у разі перерахування виручки з одного рахунку на інший;
  • з’ясуємо, яку групу ЄП слід обрати ФОПу, який хоче проводити діяльність з ремонту авто;
  • визначимося, коли наявність боргу з єдиного податку призведе до переходу на загальну систему;
  • проінформуємо, яких фізосіб-«єдинників» Гетманцев хоче звільнити від РРО;
  • зауважимо, що реєстрацію новостворених платників ЄП та ПДВ хочуть спростити.

Гарного вам читання!

 

***

Юрособа-«єдинник» перерахувала виручку з одного рахунку на інший: що з оподаткуванням?
Дніпропетровські податківці зауважили, що для юрособи-«єдинника» ІІІ групи датою отримання доходу  є дата надходження коштів платникові єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, Отже, оподатковані кошти є прибутком підприємства, тобто власними коштами платника єдиного податку III групи – юридичної особи, які залишаються у розпорядженні підприємства.

Саме тому кошти, які після оподаткування переведені з рахунку платника єдиного податку III групи – юридичної особи на рахунок того ж платника в іншому банку, не підлягають повторному оподаткуванню єдиним податком.

 

ФОП планує займатися ремонтом авто: яку групу ЄП обрати?
Львівські податківці на підставі умов перебування на спрощеній системі навели два варіанти обрання групи у разі надання послуг з ремонту авто.

Так, якщо ФОП здійснює ремонт авто відповідно до договору, згідно з яким замовником є:

  • фізична особа (у якої виник страховий випадок), яка підписує акт виконаних робіт, але оплату виконаних послуг здійснює страхова компанія, – такий підприємець має право обрати II або III групу платника єдиного податку;

  • страхова компанія, яка підписує акт виконаних робіт та здійснює оплату за виконання послуг у зв’язку з настанням страхового випадку, – такий підприємець має право обрати III групу платника єдиного податку.

 

Маєте борг з єдиного податку: які наслідки? 
З 23 травня, якщо у фізособи-«єдинника» на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів наявним буде податковий борг в розмірі понад 1020 грн (60 х 17 грн), такий платник повинен в останній день другого з двох послідовних кварталів перейти на загальну систему оподаткування.

У разі невчинення вищезазначених дій у строки, встановлені ПКУ, податковий орган має право за своїм рішенням виключити з реєстру платників єдиного податку такого боржника.

Повернутися на спрощену систему ФОП матиме змогу тільки після погашення богу і тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення податковим органом. Про це ми розповідали ось тут.

 

Яких фізосіб-«єдинників» Гетманцев хоче звільнити від РРО?
Гетманцев у своєму інтерв’ю навів категорії фізосіб-«єдинників», яких він планує звільнити від РРО.

По-перше, передбачено розширення побутових послуг для I групи платників єдиного податку. Без РРО працюватимуть підприємці, які надають послуги з:

  • індивідуального навчання (репетитора);
  • індивідуального виховання дітей (гувернера);
  • утримання домашніх тварин, у т.ч. дресирування та догляд за ними;
  • рекламних і споживчих фото- та відеоробіт;
  • дизайну;
  • реставрації творів мистецтва;
  • виготовлення творів мистецтва за індивідуальним замовленням.

По-друге, частково звільнятимуться від використання РРО підприємців II групи з відповідними видами діяльності.

Це роздрібна торгівля у неспеціалізованих магазинах (крім торгівлі технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту) текстилю; вживаних товарів; деталей та приладдя для автотранспортних засобів; продуктами харчування (крім підакцизної продукції); товарами культурного призначення та товарами для відпочинку; квітами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них; сувенірами та виробами народних майстрів. Крім того, надання послуг перукарнями та салонами краси, а також послуг із тимчасового проживання у приміщеннях площею не більше 400 кв. метрів.

Про сам законопроєкт №3645-д ми докладно розповідали ось тут.

 

Реєстрацію новостворених платників ЄП та ПДВ хочуть спростити: новий законопроєкт 
21 жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №4244  щодо спрощення реєстрації новостворених суб’єктів платниками єдиного податку та ПДВ.

Зокрема, передбачається:

  • запровадження єдиної, простої і прозорої процедури реєстрації новостворених суб’єктів господарювання (юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців) та за їх бажанням одночасної реєстрації їх як платників єдиного податку і ПДВ у вигляді заповнення однієї реєстраційної заяви шляхом зазначення відповідних відомостей у заяві про реєстрацію створення юридичної особи або реєстрацію фізичної особи підприємцем (зміни у ст. 182183294298 ПКУ, а у Прикінцевих положеннях – відповідні зміни до Закону №755);

  • узгодження дати реєстрації фізосіб-підприємців, які мають намір працювати на спрощеній системі оподаткування як платники єдиного податку першої або другої групи, із датою набуття ними статусу платників єдиного податку та початком першого податкового (звітного) періоду, а також звільнити їх від сплат.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебету-Кредиту»
Які податкові наслідки надання та повернення поворотної фіндопомоги чекають на фізособу-«єдинника»? На що варто звернути увагу, щоб така допомога не стала оподаткованим доходом? Про це читайте ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»