• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №07(80) | 13.05.2021 р.

Вісімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №07(80) | 13.05.2021 р.

Це – вже вісімдесятий загалом (і сьомий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

 

З моменту написання попереднього листа минуло три  тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • наголосимо, що нові декларації з кодом помилки 01 слід перездати;
  • визначимося, коли ФОП при наданні в суборенду приміщень може застосовувати 2 групу ЄП;
  • розповімо, чи можна перебувати на ЄП при наданні бухгалтерських послуг;
  • зазначимо, чи сплачує фізособа-«єдинник» ЄСВ у разі відсутності доходу;
  • проінформуємо, що фізосіб-«єдинників» планують стимулювати для оформлення офіційних трудових відносин з працівниками

Гарного вам читання!

***

До уваги фізосіб-«єдинників» ІІІ групи! Нові декларації з кодом помилки 01 слід перездати 
Київські податківці наголосили: якщо при поданні податкової декларації платника єдиного податку засобами електронного зв’язку ви отримали квитанцію №2, з відміткою «Пакет не прийнято, код помилки 01», то необхідно виправити помилки та надіслати декларацію повторно.

Нагадуємо, кінцевий термін подання податкової декларації платника єдиного податку був 11 травня 2021 року.

Коли ФОП при наданні в суборенду приміщень може застосовувати 2 групу ЄП?
Запорізькі податківці нагадали, що не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів.

Відповідно до КВЕД ДК 009:2010, діяльність, пов’язана з наданням в оренду власного чи орендованого нерухомого майна, належить до групи 68.20.

Таким чином, фізична особа – підприємець, яка надає в суборенду житлові приміщення лише до 400 кв. метрів (включно) та/або нежитлове приміщення до 900 кв. метрів (включно), має право застосовувати другу групу платників єдиного податку за умови здавання таких приміщень в суборенду платникам єдиного податку та/або населенню.

Чи можна перебувати на ЄП при наданні бухгалтерських послуг?
Тернопільські податківці зазначили, що  відповідно до пп. 291.5.2 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Але бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Тож оскільки діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту є різними видами діяльності, то фізичні особи – підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги, мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку.

Фізосіб-«єдинників» планують стимулювати для оформлення офіційних трудових відносин з працівниками
5 травня на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №5466. За пояснювальною запискою, ціль його полягає у  стимулюванні виведення з тіні ринку праці, а також сприяння створенню нових робочих місць ФОПами з метою збільшення податкових надходжень в державний бюджет.

Законопроєктом запропоновано:

  • введення максимальної кількості штатних працівників, які можуть одночасно перебувати у трудових відносинах з фізичною особою – підприємцем з числа платників єдиного податку 1 групи – до 3 осіб (наразі цієї можливості немає);

  • збільшення максимальної кількості штатних працівників, які можуть одночасно перебувати у трудових відносинах з фізичною особою – підприємцем з числа платників єдиного податку 2 групи – з 10 до 20 осіб;

  • збільшення граничних обсягів доходів, що дають право застосування  спрощеної системи оподаткування платників єдиного податку 1-3 групи, на 85 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року за кожну штатну одиницю, якій нараховувалась основна заробітна плата не менше подвійного розміру мінімальної заробітної плати.

Про це все ми розповідали тут.

Чи сплачує фізособа-«єдинник» ЄСВ у разі відсутності доходу
Хмельницькі податківці наголосили, що ФОП – платники ЄП сплачують ЄСВ за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні. Винятком є ФОП за умови, що вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Зауважимо, що з січня 2021 року та до кінця травня фізособи-«єдинники» І групи звільнені від сплати ЄСВ. Додамо, що ФОПи-працівники, які сплачують ЄП, мають право не платити ЄСВ, якщо за них роботодавець сплатив ЄСВ не менше мінімального внеску

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»