• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №15(126) | 19.09.2023 р.

Сто двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №15(126) | 19.09.2023 р.
Це – вже сто двадцять шостий загалом (пʼятнадцятий у 2023 році та тридцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • визначимося, скільки доходу може отримати «єдинник» ІІІ групи у 2023 році після скасування спецгрупи;
  • дізнаємося, чи може фізособа-«єдинник» надавати послуги самозайнятим особам;
  • підкреслимо, що форму заяви щодо застосування спрощеної системи можуть оновити;
  • зʼясуємо, чи залишилася можливість несплати податків мобілізованими ФОПами;
  • розповімо, чи буде дохід у разі отримання юрособою-«єдинником» гранту;
  •  зазначимо, коли не штрафують фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп за несвоєчасну сплату ЄП за січень – березень 2022 року.
 
Гарного вам читання!

Скільки доходу може отримати «єдинник» ІІІ групи у 2023 році після скасування спецгрупи?

Житомирські податківці підкреслили, якщо з 1 січня по 31 липня 2023 року суб'єкт господарювання застосовував спрощену систему з особливостями оподаткування та з 1 серпня повернувся на сплату єдиного податку третьої групи зі ставкою 3 або 5 відсотків, граничний обсяг доходу для такого платника на 5 місяців до кінця 2023 року становитиме 3 257 875 гривень.
Розрахунок граничного обсягу доходу на 2023 рік: 1 167 розмірів мінімальної заробітної плати, визначеної на 1 січня 2023 року х 6 700 грн = 7 818 900 грн.
Розрахунок граничного обсягу доходу на 5 місяців до кінця 2023 року: (7 818 900 грн / 12 місяців) х 5 місяців = 3 257 875 грн.

Чи може фізособа-«єдинник» надавати послуги самозайнятим особам?

Фізособа-«єдинник» другої групи не має права надавати послуги, у тому числі побутові, суб’єктам господарювання, які не є платниками єдиного податку, та фізичним особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Про це ми писали тут.

Форму заяви щодо застосування спрощеної системи можуть оновити

Нагадаємо, що Наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. №308 затверджено форми:
  • заяви про застосування спрощеної системи оподаткування,
  • розрахунку доходу за попередній календарний рік. 
Але їх вже давно не змінювали, й нині зʼявилася потреба в цьому через зазначення в ній коду за КОАТУУ, але тепер вже діє КАТОТТГ.
ДПС у листі від 06.09.2023 р. №4513/0/99-00-24-01-03-09 відповіла, що завдяки цьому запиту надіслала до Мінфіну лист із пропозицією оновити заяви для реєстрації та відмови від спрощеної системи. 
Поки що ні на сайті ДПС, ні на сайті Мінфіну відповідні проєкти наказу щодо змін не оприлюднено. Тож, найімовірніше, якщо їх і змінять, то лише з 2024 року. Але подивимося на розвиток подій.
 

Юрособа-«єдинник» отримала грант: чи буде дохід?

Дніпропетровські податківці нагадали, що не включаються до складу доходу юрособи-«єдинника» ІІІ групи суми коштів у вигляді гранту з бюджетів або державних цільових фондів (у тому числі в межах державних або місцевих програм) за умови їх цільового використання.
Саме тому сума гранту, отримана юрособою-«єдинником» від іншого суб’єкта господарювання, включається до доходу платника єдиного податку.

Коли не штрафують фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп за несвоєчасну сплату ЄП за січень – березень 2022 року?

Запорізькі податківці підкреслили, що фізособи-«єдинники» І та ІІ груп, які мали можливість сплатити, але не сплатили авансовий внесок за березень 2022 року, звільняються від штрафу та пені за умови його сплати не пізніше 01.08.2022 (включно), а на інших чекатиме штраф та пеня. 

І наостанок - аналітика від редакції

Для ФОПів – платників ЄП багато чого змінилося з 01.08.2023 р. завдяки Закону №3219. Втім, для мобілізованих ФОПів практично змін не відбулося, за винятком ситуацій з отриманням доходу від управління їх бізнесом іншою уповноваженою особою. Детальніше про це читайте ось тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»