• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №16(127) | 11.10.2023 р.

Сто двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №16(127) | 11.10.2023 р.
Це – вже сто двадцять сьомий загалом (шістнадцятий у 2023 році та тридцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • розкажемо, які розміри податків чекають на ФОП у 2024 році;
  • зазначимо, чи буде штраф у «єдинника» 3 групи при заниженні ПЗ за воєнний час;
  • наведемо нюанси нарахування пені при несплаті ЄП фізособами-«єдинниками» І та ІІ груп з 1 серпня;
  • проінформуємо, що Д. Гетманцев анонсував перехід на польську модель оподаткування ФОПів;
  • нагадаємо, чи може ФОП відкликати подану заяву про застосування ЄП.
Гарного вам читання!
 

Чи може ФОП відкликати подану заяву про застосування ЄП?

Харківські податківці зауважили, що для відмови від спрощеної системи суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 к. дн. до початку нового календарного кварталу (року) подає до ДПС заяву (пп. 298.2.1 ПКУ).
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за звітним кварталом, у якому подано заяву.
Норми ПКУ не передбачають можливості відкликання ФОПами поданих ними заяв про застосування спрощеної системи оподаткування.

Гетманцев анонсував перехід на польську модель оподаткування ФОПів

Україна розглядає можливість запровадження польської моделі оподаткування фізичних осіб - підприємців. Про це розказав голова податкового комітету ВРУ Д. Гетманцев у своєму інтерв'ю.
За його словами, єдиний податок в Україні перетворився з інструмента підтримки малого бізнесу на систему ухилення від оподаткування великого і середнього бізнесу, і його потрібно змінювати.
«Міністерство фінансів України спільно з Міжнародним валютним фондом розглядають модель оподаткування, яка була б цивілізованою, простою, прозорою, зрозумілою і давала можливість підтримувати малий бізнес, а не закривати очі на те, як бавляться з податками великі підприємства», – сказав він.
Польська модель оподаткування ФОПів передбачає більший ліміт за операціями (2 млн євро проти 7,8 млн грн) та різні ставки податку для різних видів діяльності (торгівля – 3%, послуги – 12-20%).

Нюанси нарахування пені при несплаті ЄП фізособами-«єдинниками» І та ІІ груп з 1 серпня

Податківці у підкатегорії 107 «ЗІР» підкреслили, що починаючи з 01.08.2023 пеня не нараховується лише у разі несвоєчасної сплати авансів платниками єдиного податку І та ІІ групи, податкова адреса яких знаходилася(ться) на територіях бойових дій або на ТОТ, та які мали(ють) право не сплачувати єдиний податок відповідно до п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
Пеня, передбачена ст. 129 ПКУ, нараховується, якщо порушення термінів сплати авансових внесків з єдиного податку були допущені після 01.08.2023 платниками єдиного податку, податкова адреса яких знаходиться на інших територіях України.

«Єдинник» 3 групи занизив ПЗ за воєнний час: чи буде штраф при виправленні?

Податківці у підкатегорії 107.05 «ЗІР» вказали, що через війну у разі самостійного виправлення платником податків помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафів, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені (абзац 22 пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).
Таким чином, платники ЄП третьої групи звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Які розміри податків чекають на ФОП у 2024 році: аналіз проєкту Держбюджету

Ліміти річного доходу для ФОП на єдиному податку на 2024 рік:
  • І група (167 МЗП) – 1 185 700 грн;
  • ІІ група (834 МЗП) – 5 921 400 грн;
  • ІІІ група (1167 МЗП) – 8 285 700 грн.
У 2024 році  застосовуватимуться такі ставки ЄП:
  • для І групи – до 10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • для ІІ групи – до 20% від розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року;
  • для ІІІ групи – у відсотках до доходу.
Таким чином, максимальні ставки єдиного податку з 01.01.2024 (протягом всього року, оскільки їх встановлюють на весь рік на підставі розміру МЗП станом на 1 січня):
  • для платників І групи – 302,80 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 1420 грн/міс.
Докладніше про це тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»