• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №17(128) | 27.10.2023 р.

Сто двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №17(128) | 27.10.2023 р.
Це – вже сто двадцять восьмий загалом (сімнадцятий у 2023 році та тридцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зазначимо, що якщо торгових точок у ФОПа кілька, то і товарний облік ведеться окремо за кожною;
  • дізнаємося, що буде за перевищення доходів для перебування у І-ІІІ групах ЄП у 2023 році;
  • зʼясуємо, чи може фізособа-«єдинник» посеред року перейти на 4 групу ЄП;
  • розкажемо, як «єдиннику» повідомити ДПС про здійснення ЗЕД-операцій;
  • проінформуємо, що оподаткування ФОПів до кінця війни не будуть змінювати.
Гарного вам читання!
 

Якщо торгових точок у ФОПа кілька, то і товарний облік ведеться окремо за кожною

Полтавські податківці вказали, що ФОП при здійсненні діяльності у декількох місцях продажу (господарських об’єктах), веде облік товарних запасів також за кожним окремим місцем продажу (господарським об’єктом).
Такий облік ведеться на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів такою ФОП або окремим місцем продажу (господарським об’єктом), та/або первинних документів на внутрішнє переміщення товарів між ФОП та його окремими місцями продажу (господарськими об’єктами). 
Первинні документи на внутрішнє переміщення товарів є невід’ємною частиною такого обліку.
Первинні документи, на підставі яких внесено записи до Форми обліку, є обов’язковими додатками до такої форми. Внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Перевищення доходів, які дають право перебувати у І-ІІІ групах ЄП у 2023 році

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп, у яких виявлено перевищення граничного обсягу доходу, розрахованого відповідно до пп. 9-1.4.3 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, зобов’язані:  
  • застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15%;
  • перейти на застосування ставки єдиного податку, встановленої для платників єдиного податку другої або третьої групи, або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування (платники єдиного податку першої групи);
  • перейти на застосування ставки єдиного податку, встановленої для платників єдиного податку третьої групи або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування (платники єдиного податку другої групи);
  • перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПК (платники єдиного податку третьої групи).
При цьому не пізніше 20 жовтня 2023 року необхідно подати Заяву, у рядках 5.2 та 5.5 якої зазначити дату (період) зміни (відмови) «з 01 жовтня 2023 року». Про це ми писали тут.

Оподаткування ФОПів до кінця війни не будуть змінювати, – Гетманцев

Д. Гетманцев зауважив, що влада не збирається змінювати систему єдиного податку під час війни. 
Але система єдиного податку, яка працює зараз, перестала виконувати функцію підтримки малого бізнесу, а стала способом ухилення від податків великого бізнесу. 
Гетманцев вважає, що з цією системою нас до ЄС ніхто не візьме. Вступ до ЄС буде пов'язаний зі зміною цієї системи. Інше – це як цю систему міняти. 
Мінфін зараз уважно вивчає всі європейські моделі, переважно східноєвропейських країн і визначає найбільш прийнятну. 
Але в планах влади уніфікувати наше оподаткування зі системою оподаткування ЄС, це стосується і звичайної системи і спрощеної. За зразком одна з країн, яка розглядається – це Польща.

Чи може фізособа-«єдинник» посеред року перейти на 4 групу ЄП?

Відповідно до пп. «б» пп. 4 п. 291.4 ПКУ до платників єдиного податку четвертої групи (сільськогосподарські товаровиробники) належать ФОП, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону №973, за умови виконання сукупності таких вимог:
  • здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;
  • провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
  • не використовують працю найманих осіб;
  • членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу;
  • площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше 0,5 гектара, але не більше 20 гектарів сукупно.
Якщо СГ відповідає цим вимогам, він має право перейти посеред року на 4 групу, подавши відповідну заяву у конкретні строки до ДПС. Про це ми писали тут.

Як «єдиннику» повідомити ДПС про здійснення ЗЕД-операцій?

Харківські податківці підкреслили, що  СГ – платник єдиного податку, який планує здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, повинен у строки, встановлені ПКУ, подати Заяву з позначкою «Внесення змін».
При цьому у полі 6 «Місце провадження господарської діяльності» така особа заповнює тільки графу «Область, район, населений пункт». У ній зазначається: «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» та/або «Поставка товарів за межами території України (експорт)». Інші графи поля 6 Заяви не заповнюються.

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»