• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №02(133) | 31.01.2024 р.

Сто тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №02(133) | 31.01.2024 р.
Це – вже сто тридцять третій загалом (другий у 2024 році та тридцять восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зʼясуємо, для кого з «єдинників» 1 та 2 груп податковий борг не є підставою для анулювання реєстрації;
  • нагадаємо, чи можна торгувати в магазині на ринку фізособі-«єдиннику» 1-ї групи;
  • зупинимося на звітуванні «єдинниками» 4-ї групи за 2024 рік;
  • зазначимо, чи подавати ФОПам та самозайнятим особам додаток 1 з ЄСВ до декларації у разі застосування «воєнної» пільги;
  • підкреслимо, що 29 лютого – останній день звітування для «єдинників» І та ІІ груп за 2023 рік.
Гарного вам читання!
 

Для кого з «єдинників» 1 та 2 груп податковий борг не є підставою для анулювання реєстрації?

Територіальні податківці зауважили, що наявність податкового боргу з податків та зборів, який виник у період дії воєнного стану в Україні у платника єдиного податку першої – третьої груп, є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку.
Але не є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку наявність податкового боргу у разі неможливості своєчасного виконання податкового обов’язку щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, а також несплати єдиного податку платниками першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на ТОТ. 
Крім того, у 2022 та 2023 роках при визначенні розміру податкового боргу для платників єдиного податку першої або другої групи не включаються суми податкового боргу, що виникли за податкові періоди з 01 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року.
 

Чи можна торгувати в магазині на ринку фізособі-«єдиннику» 1-ї групи?

Запорізькі податківці зазначили, що фізична особа - підприємець, що здійснює роздрібний продаж товарів у магазині, розташованому на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, оскільки об’єкт торгівлі, який функціонує як магазин, є відокремленою капітальною спорудою та не належить до ринку.
 

Звітування «єдинниками» 4-ї групи за 2024 рік: аналіз від редакції

Платники єдиного податку 4-ї групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному податковому органу за своїм місцезнаходженням та місцем розташування земельної ділянки декларацію на поточний рік. 
Тож до 20 лютого 2024 року (включно!) слід подати декларацію за 2024 рік.
Зауважимо, що такий обовʼязок мають виконати сільгосптоваровиробники, які у 2023 році перебували на ЄП у 4-й групі і планують й у 2024 році перебувати на цій системі оподаткування у цій групі.
Також відзвітувати мають ті сільгосптоваровиробники, які бажають з 2024 року перейти до 4-ї групи платників ЄП. Докладніше про це все ми розповіли у своїй аналітиці.
 

Чи подавати ФОПам та самозайнятим особам додаток 1 з ЄСВ до декларації у разі застосування «воєнної» пільги?

Податківці у підкатегорії 107.01 «ЗІР» зауважили, що ФОПи мають право не подавати розрахунок єдиного внеску у складі декларації за весь період дії пільги, тобто за період протягом якого єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.
Проте до ФОПів, які обчислять і нарахують єдиний внесок та подадуть до ДПС звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання, ДПС буде застосовувати штрафи. 
 

29 лютого – останній день звітування для «єдинників» І та ІІ груп за 2023 рік

Відповідно до п. 296.2 ПКУ фізособи-«єдинники» І та ІІ груп подають до органу ДПС декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного періоду. В ній відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, а також відомості про суми ЄСВ. У 2024 році останнім днем подання декларації є 29 лютого.
Про це ми писали тут.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»