• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №04(135) | 13.03.2024 р.

Сто тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №04(135) | 13.03.2024 р.
Це – вже сто тридцять пʼятий загалом (четвертий у 2024 році та сороковий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зʼясуємо, як зміняться розміри податків для ФОПів з квітня 2024 року;
  • нагадаємо, як демобілізованому ФОПу скасувати борг з ЄП;
  • наведемо результати звітування юросіб-«єдинників» за 2023 рік;
  • дізнаємося, чи має право фізособа-«єдинник» ІІ групи надавати послуги самозайнятим особам;
  • проінформуємо, що для ФОПів та юросіб-«єдинників» планують впровадити обовʼязкову сплату ВЗ.
Гарного вам читання!
 

Як зміняться розміри податків для ФОПів з квітня 2024 року?

З 1 квітня розмір МЗП буде збільшено до 8000 грн (з 1 січня її розмір становив 7 100 грн). Тому у квітні 2024 року ФОПу при нарахуванні зарплати працівникові, який не є особою з інвалідністю і працює за основним місцем роботи, потрібно буде сплачувати ЄСВ не нижче 8 000 х 22% = 1 760 грн. 
Максимальна база нарахування ЄСВ становитиме 120 000 грн. 
Поки ФОПи-«єдинники», так само, як фізособи-«загальники» й самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення ВС, а також протягом наступних 12 місяців. Наразі воєнний стан діє до 14 травня 2024 року. Тож мінімальни новий розмір ЄСВ буде впливати тільки на тих, хто сплачує його за самостійним рішенням. З квітня він становитиме 1760 грн.
Ні розмір ставки для І та ІІ груп, ні граничні суми доходів для І-ІІІ груп не зміняться з квітня 2024 року. Про це ми розповідали тут.
 

Як демобілізованому ФОПу скасувати борг з ЄП: нагадування від ДПС

Податківці у підкатегорії 107.05 ЗІР зауважили, що після демобілізації ФОПу необхідно у строки, визначені п. 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ,подати до ДПС за місцем податкової реєстрації заяву щодо звільнення від обов’язку сплати єдиного податку та копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації. За таких умов нарахований борг з ЄП буде скасовано.
 

Результати звітування юросіб-«єдинників» за 2023 рік: дані про ДПС

Наприкінці лютого ДПСУ повідомила, що  9 лютого 2024  року був останній день подання декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи). Податкову звітність подала 100 921 юридична особа. Ними задекларовано загальну суму доходу 84,7 млрд грн, що на 32,7 млрд грн, або на 62,9 відсотка більше ніж за 2022 рік.
При цьому загальна сума задекларованого єдиного податку третьої групи за підсумками фінансово-господарської діяльності за 2023 рік становила 4,1 млрд грн.
 

Чи має право фізособа-«єдинник» ІІ групи надавати послуги самозайнятим особам?

Територіальні податківці підкреслили, що фізособа-«єдинник» другої групи не має права надавати послуги, у тому числі побутові, суб’єктам господарювання, які не є платниками єдиного податку, та фізичним особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Тож у разі надання таких послуг самозайнятим особам на ФОПа чекають відповідні податкові наслідки.
 

Для ФОПів та юросіб-«єдинників» планують впровадити обовʼязкову сплату ВЗ, – Гетманцев

Кабмін готує законопроєкт, який дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету. Зокрема, військовий збір хочуть запровадити для приватних підприємців. 
За словами Гетманцева, військовий збір хочуть окремо запровадити ще й для ФОПів та юросіб-"єдинників". Але конкретики він не наводив.
Окремі нюанси щодо впровадження ВЗ для бізнесу наводила Н. Южаніна. За її позицією ставка ВЗ буде коливатися від 0,1% до 1,5%.
Крім того, додатковий військовий збір торкнеться:
  • покупців банківських металів у банків та легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні, продавців нерухомості,
     
  • роздрібних продавців ювелірних виробів із золота, платини та дорогоцінного каміння,
     
  • операторів стільникового зв'язку, що надають будь-які послуги мобільного зв'язку.
Але поки тексту законопроєкту немає, про це повідомимо окремо.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»