• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №9(12) | 19.10.2018 р.

Дванадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №9(12) | 19.10.2018 р.

Це – вже дванадцятий (і дев’ятий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності.

У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

Сьогодні ми:

  • нагадаємо, як сплачувати розстрочений при імпорті ПДВ;
  • розповімо про майбутні зміни у процесі видачі дозволів на відкриття митного складу та здійснення митної брокерської діяльності;
  • визначимося, в які строки слід подавати скаргу на повідомлення-рішення за порушення законодавства у сфері ЗЕД;
  • з’ясуємо, як впливають курсові різниці на дохід юрособи-«єдинника»;
  • дізнаємося, як працює режим «єдиного вікна» на митниці.

Гарного вам читання!

***

З 4 жовтня діє режим «єдиного вікна» на митниці! Набрав чинності Закон
З 4 жовтня можна одноразово подати в електронному вигляді документи та/або відомості з метою автоматичного обміну інформацією про вантаж в процесі його митного контролю.

У такому випадку замість печаток і штампів державних органів на паперових документах, документи та інформація надаватимуться одноразово в електронному вигляді, а контролюючі органи проставлятимуть електронні відмітки у спільній базі даних.

Крім того, Законом від 06.09.2018 р. №2530-VIII:

  1. скорочується кількість контролюючих органів на кордоні;
     
  2. скасовується необхідність отримання підприємствами позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи для здійснення санітарно-епідеміологічного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України.

Як сплачувати розстрочений при імпорті ПДВ?
Для сплати чергової частки розстрочених  сум платник податків  має перераховувати  необхідну суму коштів з поточного рахунка на рахунок у СЕА ПДВ.

У разі недостатності коштів на електронному рахунку СЕА ПДВ суми узгодженого розстроченого ПДВ обліковуються в Казначействі до їх повного погашення.

При цьому проводиться першочергове зарахування Казначейством коштів, що надходять на електронний рахунок, в рахунок зменшення сум узгоджених податкових зобов’язань до перерахування коштів до бюджету в повному обсязі.

Звертаємо увагу: сплата нарахованих на суми розстрочок процентів здійснюється з поточного рахунку платника безпосередньо до бюджету. Про все це читайте тут.

Процес видачі дозволів на відкриття митного складу та здійснення митної брокерської діяльності удосконалять
2 жовтня Мінфін оприлюднив проект свого наказу «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (завантажити).

Проект змін можна переглянути тут.

Зокрема, ним пропонується:

  1. удосконалити видачу дозвільних документів на відкриття та експлуатацію митного складу, складу тимчасового зберігання, здійснення митної брокерської діяльності,
     
  2. скоротити час отримання дозвільних документів на відкриття та експлуатацію митного складу, складу тимчасового зберігання, здійснення митної брокерської діяльності,
     
  3. запровадити моніторинг за діяльністю митних складів та складів тимчасового зберігання відповідним підрозділом ДФС, на який покладено таку функцію;
     
  4. зменшити вплив людського фактора під час надання адміністративних послуг з метою мінімізації корупційних ризиків.

Не згодні зі штрафом за порушення законодавства у сфері ЗЕД: як оскаржити?
Тернопільські податківці вказали, що згідно з пп. 14.1.39 ПКУ сума санкцій за порушення законодавства у сфері ЗЕД є грошовим зобов’язанням.

Тому якщо платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму такого грошового зобов’язання, він має право звернутися саме до ДФС зі скаргою про перегляд податкового повідомлення-рішення протягом 10 к. дн за днем отримання платником податків такого рішення.

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Як впливають відображені в обліку курсові різниці на дохід юрособи-«єдинника» – читайте тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»