• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №8(33) | 18.08.2020 р.

Тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №8(33) | 18.08.2020 р.

Це – вже тридцять третій (і восьмий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • зазначимо, що КМУ запроваджує процес надання транзитних спрощень для приєднання України до режиму спільного транзиту NCTS;
  • нагадаємо, як оподатковується ПДВ операції з експорту товарів у межах договорів комісії;
  • розповімо, що з 24 серпня імпорт продуктів тваринного походження відбуватиметься за новими міжнародними сертифікатами;
  • проінформуємо, що Уряд врегулював роботу авторизованих операторів на митниці;
  • дізнаємося, як з 23 травня визначається база оподаткування ПДВ операцій з експорту товарів.

Гарного вам читання!

 

***

КМУ запроваджує процес надання транзитних спрощень для приєднання України до режиму спільного транзиту NCTS
12 серпня Кабмін прийняв рішення щодо запровадження процесу надання транзитних спрощень, що стане наступним етапом імплементації положень Конвенції про процедуру спільного транзиту до митного законодавства України та приєднання до Нової Комп’ютеризованої системи транзиту (NCTS).

Постановою врегульовано процедуру та алгоритм проведення митними органами оцінки відповідності підприємства умовам для надання дозволу на застосування спеціального транзитного спрощення, а також затверджено форми документів, необхідні для надання таких дозволів.

 

Операції з експорту товарів у межах договорів комісії: що з ПДВ?
Дніпропетровські податківці зауважили, що за операцією з експортування (вивезення) товарів за межі митної території України податкові зобов’язання з ПДВ визначаються на дату фактичного здійснення такого вивезення, тобто на дату оформлення вантажної митної декларації митним органом.

Експорт товарів із залученням комісіонера не впливає на порядок визначення податкових зобов’язань з ПДВ.

У разі якщо платник ПДВ експортує товари за межі митної території України, отримані від іншого платника ПДВ на умовах комісії, консигнації, доручення або інших видів договорів, які не передбачають переходу права власності на такі товари від такого іншого платника ПДВ до експортера, право на отримання бюджетного відшкодування має такий інший платник ПДВ. При цьому комісійна винагорода, отримана платником ПДВ – експортером від такого іншого платника ПДВ, включається до бази оподаткування за ставкою, визначеною пп. «а» п. 193.1 ПКУ, та не включається до митної вартості товарів, які експортуються (п. 200.16 ПКУ).

При отриманні комітентом авансової оплати вартості товарів, що експортуються комісіонером, жодних податкових наслідків не виникає.

 

З 24 серпня імпорт продуктів тваринного походження відбуватиметься за новими міжнародними сертифікатами
24 липня в «Офіційному віснику України» опубліковано наказ Мінекономіки від 14.07.2020 р. №1329, яким затверджено 72 форми міжнародних сертифікатів.

Вони призначені для супроводження продуктів тваринного походження при їх ввезенні (пересиланні) на митну територію України і засвідчують їх безпечність.

Кожна окрема форма міжнародного сертифікату призначена для окремої товарної групи. Зокрема, затвердженими формами міжнародних сертифікатів охоплено такі товарні групи, як:

  • свіже м'ясо різних видів тварин – 16 форм;

  • корми для тварин і кормові матеріали для кормів, у т.ч. сіно і солома – 11 форм;

  • молоко і молочні продукти – 5 форм;

  • яйця і продукти з них – 2 форми;

  • риба, мед, продукти бджільництва, равлики, желатин, колаген, пух і пір’я, жири і продукти переробки жиру та ін. продукти тваринного походження – 38 форм. 

Наказ набере чинності через один місяць з дня опублікування, тобто з 24 серпня 2020 року.

 

Уряд врегулював роботу авторизованих операторів на митниці 
29 липня Кабінет Міністрів прийняв постанову №665.«Про деякі питання функціонування авторизованих економічних операторів».  Її розробили Мінфін спільно з Держмитслужбою для запуску програми АЕО в Україні.

Рішенням Уряду затверджено процедуру та алгоритм проведення оцінки відповідності критеріям авторизованого економічного оператора (АЕО), форми документів, що мають подаватися підприємствами та видаватися митними органами для отримання статусу АЕО.

Що надає програма АЕО підприємствам у сфері ЗЕД:

  • пришвидшення проходження митних процедур (знижений рівень ризику; процедура спрощеного декларування);

  • підвищення сервісу надання митних послуг (можливість надходження товарів відразу на склад компанії; попередження про здійснення фізичного огляду вантажу);

  • економія витрат (зменшення затримок на кордоні; зменшення витрат на послуги митних терміналів);

  • передбачуваність ведення бізнесу (прозорі та заздалегідь зрозумілі процедури митного оформлення; підвищення рівня безпеки та поліпшення зв'язку між партнерами в ланцюгу постачань).

 

Експорт товарів: як визначається база оподаткування ПДВ?
Луганські податківці наголосили, що з 23 травня базою оподаткування для операцій з вивезення товарів за межі митної території України є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог Митного кодексу України (п. 189.17 ПКУ).

Для заповнення показників декларації з ПДВ, які відображають обсяги здійснених операцій з вивезення товарів за межі митної території України (рядки 2.1 і 2.2), а також з метою складання податкових накладних за такими операціями обсяг експортної операції (база оподаткування) визначається як договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в митній декларації, оформленій за такою експортною операцією – а саме у графі 42 «Ціна товару» митної декларації.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»