• Посилання скопійовано

Податкові витрати не можуть формуватися на підставі неналежно оформлених первинних документів

Формування витрат для розрахунку фінрезультату до оподаткування при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток не може здійснюватись на підставі оформлених неналежним чином первинних документів

Податкові витрати не можуть формуватися на підставі неналежно оформлених первинних документів

Як відомо, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

У листі від 21.01.2016 р. №1081/6/99-95-42-03-15  податківці наголошують, що несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, а також недостовірність відображених у них даних призводить до відображення недостовірної інформації у фінансовій та податковій звітності.

Порядок виправлення помилок здійснюється:

 - у первинних документах та облікових регістрах - згідно з гл. 4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку;

 - у фінансовій звітності відповідно до НП(С)БО  -  згідно з  П(С)БО 6;

 -  у фінансовій звітності  відповідно до МСФЗ -  згідно з МСБО 8.

Враховуючи викладене, формування витрат для розрахунку фінансового результату до оподаткування при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток не може здійснюватись на підставі оформлених неналежним чином первинних документів.

Виправлення помилок, допущених у фінансовій звітності, має здійснюватись з одночасним коригуванням податкової звітності.

Зокрема, виправлення помилок у податковій звітності здійснюється відповідно до ст. 50 ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»