• Посилання скопійовано

Кабмін хоче врегулювати статус домашніх працівників

Кабмін пропонує депутатам внести зміни до Кодексу законів про працю, визначивши особливості зайнятості домашніх працівників

Кабмін хоче врегулювати статус домашніх працівників

Відповідний урядовий законопроект №3734 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання та легалізації зайнятості домашніх працівників” зареєстровано у ВР 28 грудня 2015 р.        

Домашня праця, відповідно до проекту, це спрямована на обслуговування домашнього господарства (сім’ї) робота, що виконується особою віком від 16 років на підставі трудового договору більше ніж 80 годин на місяць. У трудовому договорі для домашнього працівника віком від 18 років може бути зазначено випробувальний строк тривалістю не більше ніж один місяць.      

Трудовий договір може розриватись у будь-який час за домовленістю сторін за умови попередження про це не менше як за два тижні.        

Особливості регулювання домашньої праці визначаються умовами трудового договору. При цьому гарантії щодо зайнятості, часу відпочинку, оплати праці, охорони праці, праці жінок, молоді, інвалідів надаються в порядку, передбаченому законодавством про працю.      

Окрім того, проект визначає, що домашні працівники є платниками, які мають право на добровільну сплату внесків на соціальне та пенсійне страхування. В такому випадку домашні працівники подають до органу доходів і зборів за місцем проживання відповідну заяву.        

Як зазначають автори проекту у пояснювальній записці, за оцінками Держстату, загальна кількість працівників, які надають побутові та персональні послуги в сімях, становить близько 162 тис. осіб. Водночас за попередніми даними Державної фіскальної служби, на сьогодні близько 7,5 тис. осіб сплачують за себе соціальні та пенсійні внески.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»