• Посилання скопійовано

Планові перевірки Держпраці: коротко про головне

Періодичність планових перевірок служб з праці оприлюднюється на веб-сайтi Держпраці

Планові перевірки Держпраці: коротко про головне

Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант,
директор навчального центру "Dominanta"

Насамперед нагадаємо, що нова Державна служба з питань праці (http://dsp.gov.ua/) була утворена шляхом об'єднання Державної інспекції праці  та Держгірпромнагляд

Нормативне регулювання повноважень

Правові засади проведення перевірок органами Держпраці (їх правові підстави, межі повноважень посадових осіб, порядок проведення і документального оформлення) регламентовані нормами Закону України від 05.04.2007 р. №877 «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі – Закон №877). 

Зверніть увагу, що відсутність, або неточність чи неповнота хоча б однієї з визначених цим Законом умов проведення перевірки не дає належних правових підстав для проведення перевірки (тобто до допуску). Після допуску перевіряючих на перевірку доводити помилковість їх дії вже є некоректним (вважається, що допуск відбувався на добровільних засадах).

 

Один з приводів недопуску інспектора  з праці на планову перевірку

Відповідно до ст. 5 Закону орган державного нагляду (контролю) оприлюднює критерії та періодичність проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) шляхом розміщення інформації в мережі Інтернет у порядку, визначеному законодавством. Отже, про планові заходи перевірки Служби з праці варто звертатися на їх офіційний сайт у розділ "Планування роботи".

Пошукати «своє» підприємство у комплексному плані перевірок на 2016 рік, в тому числі і Державної службою з праці, можна у таблиці (завантажити), яка є додатком до наказу Мінекономрозвитку від 30.11.2015 р.  №1553

Читайте також: Комплексні перевірки-2016: знайди себе знову

Станом на даний час в мережі Інтернет інформація перевірки на III квартал 2016 року відсутня! А отже за відсутності розміщеної в мережі Інтернет інформації щодо періодичності проведення планових заходів, такі заходи можуть бути оскаржені, а державні інспектори – не допущені суб’єктами господарювання для проведення перевірки.

 

Документи для перевірки

1) Для здійснення планового або позапланового заходу Держпраці видає наказ, який має містити найменування суб'єкта господарювання, щодо якого буде здійснюватися захід та предмет перевірки. 

2) На підставі наказу оформляється направлення на проведення заходу, яке підписується керівником або заступником керівника органу державного нагляду (контролю) (із зазначенням прізвища, ім'я та по батькові) і засвідчується печаткою. 

У направленні на проведення заходу зазначають:

  • найменування органу державного нагляду (контролю), що здійснює захід;
  • найменування суб'єкта господарювання та/або його відокремленого підрозділу або прізвище, ім'я та по батькові фізособи-підприємця, щодо діяльності яких здійснюється захід;
  • місцезнаходження госпсуб'єкта та/або його відокремленого підрозділу, щодо діяльності яких здійснюється захід;
  • номер і дата наказу, на виконання якого здійснюється захід;
  • перелік посадових осіб, які беруть участь у здійсненні заходу, із зазначенням їх посади, прізвища, ім'я та по батькові;
  • дата початку та дата закінчення заходу;
  • тип заходу (плановий або позаплановий);
  • вид заходу (перевірка, ревізія, обстеження, огляд, інспектування тощо);
  • підстави для здійснення заходу;
  • предмет здійснення заходу;
  • інформація про здійснення попереднього заходу (тип заходу і строк його здійснення).

Направлення є чинним лише протягом зазначеного в ньому строку здійснення заходу. 

3) Перед початком здійснення заходу посадові особи органу державного нагляду (контролю) зобов'язані пред'явити керівнику суб'єкта господарювання або уповноваженій ним особі направлення та службове посвідчення, що засвідчує посадову особу органу державного нагляду (контролю), і надати суб'єкту господарювання копію направлення. 

Посадова особа органу державного нагляду (контролю) без направлення на здійснення заходу та службового посвідчення не має права здійснювати державний нагляд (контроль) суб'єкта господарювання. 

Госпсуб'єкт має право не допускати посадових осіб органу державного нагляду (контролю) до здійснення заходу, якщо вони не пред'явили документів, передбачених умова вище.

 

Допоміжні права і поноваження інспекторів з праці 

Постановою КМУ від 11.02.2015 р. № 96 затверджено Положення про Державну службу з праці, а також перелік її поноважень. Наразі, практикою перевірок на західній Україні засвідчуються факти застосування інспекторами з праці повноважень, які описані у пп. 53 п. 4 даної постанови: «здiйснює фiксацiю процесу проведення перевiрок з використанням засобiв аудiо-, фото- та вiдеотехнiки»

Автор: Мойсеєнко Тетяна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»