• Посилання скопійовано

За які порушення штрафуватиме Держпраці

Якщо раніше за порушення законодавства про працю роботодавець особисто ніс адміністративну відповідальність, то відтепер фінансові санкції застосовуватимуть і до підприємства, - Держпраці

За які порушення штрафуватиме Держпраці

Держпраці у Херсонській області нагадує, що постановою КМУ від 3 лютого 2016 р. № 55 внесені зміни до Постанови Кабміну від 17.07.2013 № 509 «Про затвердження Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення». Документ визначає механізм накладення на суб’єктів господарювання та роботодавців штрафів за порушення законодавства про працю. Їх перелік визначено у частині 2 статті 265 Кодексу законів про працю України.

Зокрема передбачено, що юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу (для наочності наводимо у вигляді таблииці - ред.):

Вид правопорушення Розмір фінансової санкції згідно з ч. 2 ст. 265 КЗпП
Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) 30 МЗП (діє розмір на момент виявлення порушення, з 01.01.2016 р. розмір санкції становить 41340 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення
Оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві
Виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків
Несвоєчасна або неповна виплата зарплати 3 МЗП (діє розмір на момент виявлення порушення, з 01.01.2016 р. розмір санкції становить 4134 грн)
Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці 10 МЗП (діє розмір на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, з 01.01.2016 р. розмір санкції становить 13780 грн)
Недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» 10 МЗП (діє розмір на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, з 01.01.2016 р. розмір санкції становить 13780 грн)
Порушення інших вимог трудового законодавства у розмірі мінімальної заробітної плати (з 01.01.2016 р. розмір санкції становить 1378 грн)

11 березня 2016 року набув чинності наказ Мінсоцполітики від 02.02.2016 р. № 67, яким затверджена форма постанови про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами Державної служби України з питань праці, за порушення законодавства про працю та зайнятість населення. 

Зазначені санкції мають право застосовувати Голова Держпраці, його заступники, начальники управлінь і відділів Держпраці із заступниками, начальники територіальних органів Держпраці та їх заступники.

Держпраці зауважує, що позиція наглядового відомства принципова  - порушник повинен нести відповідальність за законом. Тож роботодавцям слід бути готовими до того, що у разі нехтування правами своїх працівників їм доведеться сплатити значно більші кошти, ніж було визначено раніше.

Інші новини на тему:

 - Штрафи за порушення трудового законодавства: непроведення індексації коштує дорого

Фінансові штрафи за порушення трудового законодавства тепер може накладати й Держпраці 

 - Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення зазнав змін

Докладно про штрафи за порушення законодавства про працю читайте також в аналітичній статті "Порядок накладення штрафів у сфері праці" (для передплатників).

Більше роз'яснень Держпраці дивіться тут >>>

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»