• Посилання скопійовано

Підприємці-спрощенці повинні зберігати первинні документи не менше трьох років

Які саме первинні документи потрібно зберігати підприємцям на єдиному податку і чим загрожує їх відсутність? Розповідають податківці

Підприємці-спрощенці повинні зберігати первинні документи не менше трьох років

У зв'язку з численими питаннями підприємців-спрощенців (у тому числі тих, хто не веде обліку витрат), ДФС у Черкаській області  наголошує на обов’язковості збереження первинних документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів.

Зокрема, ФОП-платники єдиного податку зобов’язані забезпечити зберігання первинних документів, на підставі яких заповнювалися дані Книги обліку доходів/Книги обліку доходів та витрат, що використовувалися для складання декларації платника єдиного податку, або інші первинні документи, які використовуються для складання податкової звітності по іншим податкам і зборам – у разі їх сплати. Такі первинні документи зберігаються не менш як 1095 днів з дня подання декларації платника єдиного податку або іншої податкової звітності, для складення якої вони використовуються. 

У випадку незберігання первинних документів ДФС загрожує штрафом у розмірі 510 і 1020 грн (за повторне порушення протягом року) (згідно зі п. 121.1 ПКУ).

Варто пам’ятати і те, що згідно з п. 297.3 ПКУ платник єдиного податку виконує передбачені ПКУ функції податкового агента у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних ПДФО на користь фізособи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

За відсутності первинних документів на товари (роботи, послуги), придбані платником єдиного податку та у разі виявлення факту щодо неутримання ним ПДФО при виплаті доходу громадянам до такого підприємця – спрощенця застосовуються штрафні санкції, як до податкового агента, передбачені п. 127.1 ПКУ. Окрім того, на суму податкового боргу нараховується пеня після закінчення строків погашення узгодженого грошового зобов’язання згідно з пп. 129.1.1 ПКУ.

Джерело: ДФС у Черкаській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»