• Посилання скопійовано

Роздрук фіскальних звітних чеків - у межах календарного дня чи робочої зміни РРО?

Друкувати Z-звіт слід у межах календарного дня чи в межах робочої зміни РРО, якщо ресторан працюватиме з 09.00 ранку до 02.00 ночі? Як оприбутковувати готівку і якими нормативними документами регулюється друк Z-звітів?

Роздрук фіскальних звітних чеків - у межах календарного дня чи робочої зміни РРО?

З огляду на режим роботи госпсуб'єкта (далі - СГ) на практиці доволі часто виникають ситуації, коли час початку і кінця зміни РРО не збігається з початком та закінченням календарного дня. Враховуючи норми п. 9 ст. 3 Закону про РРО, обов'язок СГ, що здійснює розрахункові операції із застосуванням РРО, — щодня друкувати Z-звіти (фіскальний звітний чек*). Тому питання щодо поняття дня в контексті застосування згаданої норми є дуже важливим. На нашу думку, під поняттям дня, в т. ч. операційного дня закладу, слід розуміти робочу зміну РРО. Пояснюємо чому.

Закон про РРО не містить прив'язки терміна «щоденне друкування» до однієї календарної дати. Законодавець лише вимагає щоденного або щодобового** друкування Z-звітів, яке має бути виконано не пізніше 24 годин після початку зміни роботи РРО, тобто після проведення першої розрахункової операції. Отже, якщо, наприклад, СГ працює цілодобово, то між роздрукуванням двох Z-звітів не повинно минати більше 24 годин.

Документ встановленої форми, надрукований РРО, що містить дані денного звіту, під час друкування якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам'яті (ст. 2 Закону про РРО).

**Див. лист ДПАУ від 06.07.2009 р. №14083/7/23-7017/572.

Отже, доходимо висновку, що час початку і кінця зміни РРО може не збігатися з початком та закінченням календарного дня, але це не порушує вимог п. 9 ст. 3 Закону про РРО. Разом з тим треба враховувати час початку зміни РРО, який є обов'язковим для визначення початку перебігу 24-годинної зміни роботи РРО. Отже, фіскальні звітні чеки повинні роздруковуватися наприкінці робочої зміни, але між роздрукуванням двох Z-звітів не повинно минати більше 24 годин.

Утім, на практиці СГ стикаються з вимогами контролюючих органів про необхідність роздруку Z-звітів у межах календарних діб, тобто наприкінці календарного дня (до 24.00, а не наприкінці робочої зміни).

Аргументи на підтримку думки, що фіскальні звітні чеки повинні роздруковуватися наприкінці робочої зміни, можна знайти у Вимогах №199. Як зазначається у п. 2 цього документа, фіскальна інформація — це інформація про обсяг розрахункових операцій, проведених через реєстратор у фіскальному режимі роботи, що заноситься до фіскальної пам'яті цього реєстратора за підсумками дня або будь-якого іншого періоду. Формат і розрядність даних, що зберігаються у фіскальній пам'яті РРО, визначені у примітках додатка до Вимог №199, у тому числі зазначено: «Підсумок розрахунків обчислюється за зміну, максимальна тривалість якої не повинна перевищувати 24 годин».

Отже, зміна — це період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту (Z-звіт — це денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам'яті та занесенням її до фіскальної пам'яті реєстратора). Враховуючи п. 17 цієї постанови, чек Z-звіту — це фіскальний звітний чек, у якому додатково є такі дані (всі підсумки та суми обчислюються за зміну), як номер, дата і час друкування фіскального звітного чека. Отже, під поняттям дня, в т. ч. операційного дня роботи закладу, слід розуміти робочу зміну РРО.

Наш висновок підтверджується ухвалою Одеського апеляційного суду України від 31.01.2014 р. у справі №821/2073/13-а. У згаданій ухвалі суд стверджує: оскільки позивач застосовував РРО, вів КОРО, в якій записувалася готівка, що надходила від РРО, тобто оприбутковувалася у повному обсязі, порушень касової дисципліни немає.

Від себе рекомендуємо керівництву видати розпорядження, в якому зазначити режим роботи закладу і порядок щоденного виконання записів про рух готівки та режим друкування фіскальних звітних чеків.

Додатково нагадуємо, що відповідно до п. 2.6 Положення №637 уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися. У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є облік зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК). Форму книги ОРО на РРО наведено в додатку 1 до Порядку №417. Відповідно до п. 6 розділу 4 цього Порядку, використання книги ОРО, зареєстрованої на РРО, передбачає:

— наявність книги ОРО на місці проведення розрахунків, де встановлено РРО;

— підклеювання фіскальних звітних чеків на відповідних сторінках книги ОРО;

— щоденне виконання записів про рух готівки та суми розрахунків, при цьому дані за сумами, отриманими від покупців (клієнтів), та дані за сумами, виданими покупцям (клієнтам), записуються окремо;

— у разі виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії здійснення записів за обліком розрахункових квитанцій;

— ведення обліку ремонтів, робіт з технічного обслуговування, а також перевірок конструкції та програмного забезпечення РРО у відповідному розділі книги ОРО.

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»