• Посилання скопійовано

Розрахунок платіжною карткою через термінал: які реквізити повинен мати чек?

ДФСУ розповіла про необхідні реквізити фіскального касового чека у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної карти) платіжного терміналу

Розрахунок платіжною карткою через термінал: які реквізити повинен мати чек?

ДФСУ у листі від 02.06.2016 р. №12039/6/99-99-22-07-03-15 нагадує, що суб’єкти господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг та використовують РРО, повинні здійснити перехід на обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги).

Кількість платіжних терміналів повинна становити не менше ніж 50% кількості РРО, а у разі наявності одного РРО суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів.

Розділами ІІ і ІІІ Положення №13 визначено обов’язкові реквізити та форму фіскального касового чека на товари (послуги) та фіскального касового чеку видачі коштів. Форми №ФКЧ-1 та №ФКЧ-2 наведено відповідно у додатках 1 та 2 до Положення.

Пунктом 6 розділу ІІ Положення №13 передбачено, що у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної карти) платіжного терміналі, з’єднаного або поєднаного з РРО касовий чек повинен додатково містити такі обов’язкові реквізити:

  • ідентифікатор еквайєра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати;
  • ідентифікатор платіжного пристрою;
  • суму комісійної винагороди (у разі наявності);
  • вид операції;
  • реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки) (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери "ЕПЗ";
  • напис "Код авт." та код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, крім випадків, коли правила розрахунків платіжної системи передбачають складання розрахункових документів із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток) без виконання процедур авторизації;
  • підпис касира та підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи "Касир" та "Держатель ЕПЗ".

Взаєморозміщення у чеках написів та даних на полі документа є рекомендованим. Тож при доопрацюванні існуючих моделей і модифікацій РРО виробники мають можливість передбачити розміщення додаткових обов’язкових реквізитів касових чеків у доцільному з їх точки зору порядку.

Окрім того, податківці зазначили, що друк обов’язкових реквізитів касового чека у рядках коментарів (коли друк рядка починається символом #) не передбачено.

Якщо сума коштів, виданих при поверненні товару чи рекомпенсації наданої послуги перевищує 100 гривень окрім друку РРО видаткового чеку складається акт видачі коштів, де зокрема, обов’язково зазначаються:

  • відомості про товар (послугу),
  • сума виданих коштів,
  • номер, дату і час видачі фіскального касового чека на товари (послуги), який підтверджує купівлю товару (послуги) та який зберігається протягом трьох років.

Отже у випадку складання та зберігання відповідного акту із зазначенням інформації про товар (послугу), що було повернуто, у фіскальному касовому чеку видачі коштів можливо зазначати лише назву операції виплати без назви товару (послуги).

Усі новини на тему >>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»