• Посилання скопійовано

Граничні суми готівкових розрахунків з фізособами: коли 10 000, а коли 150 000?

Нацбанк роз'яснив, у якому розмірі можна видати позику готівкою в день та яка гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня

Граничні суми готівкових розрахунків з фізособами: коли 10 000, а коли 150 000?

Нацбанк у листі від 21.06.2016 р. №50-0004/51974 роз’яснив: якщо фізична особа придбала товари (роботи, послуги) за готівку на користь підприємства та діяла як представник цього підприємства, на такі розрахунки поширюються обмеження, визначені пунктом 1 постанови  НБУ від 06.06.2013 р. №210. Тобто гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня має бути  в розмірі 10000 гривень. Водночас кількість підприємств (підприємців), з  якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежуються.

Тож, працівник має право придбати товари у декількох підприємців за день в межах 10 000 грн у кожного з них.

Щодо відшкодування витрат працівника для придбання товарів. На сьогодні питання придбання працівником для підприємства товарів за власні готівкові кошти з подальшим відшкодуванням витраченої готівки врегульовано на законодавчому рівні, зокрема, вимогами статей 1159 та 1160 ЦКУ. Так, особа, яка вчинила дії в інтересах іншої особи без її доручення, зобов’язана надати такій особі звіт про вчинення цих дій, а також має право вимагати відшкодування фактично зроблених витрат. 

Тож якщо фізособа здійснює придбання товарів (робіт, послуг) для підприємства за власні готівкові кошти, то підприємство зобов'язане відшкодувати ці витрати, якщо придбані товари (роботи, послуги) своєчасно та у повному обсязі оприбутковані та відображені у бухобліку підприємства.

Що ж стосується граничної суми розрахунків готівкою при отриманні та поверненні позики від директора підприємства, то у такому випадку директор діє від свого імені. Тому  сума такого готівкового розрахунку не може перевищувати 150 000 гривень протягом одного дня.

 

Від редакції: 
Обмеження щодо сум готівкових розрахунків та наслідки їх порушенн
я

Згідно з п. 2.3 Положення №637, НБУ має право обмежувати суми, на які можна проводити готівкові розрахунки.

На сьогодні діють обмеження у розрахунках готівкою, встановлені постановою НБУ від 06.06.2013 р. №210. Так, можна проводити готівкові розрахунки протягом дня протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • для підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня в розмірі 10 000 гривень;
  • для фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150 000 гривень.

Це обмеження не поширюються на:

1) розрахунки   підприємств   (підприємців)  з  бюджетами  та державними цільовими фондами;

2) добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

3) використання коштів, виданих на відрядження.

Порушення цього обмеження тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ст. 163-15 КУпАП:  накладення штрафу на фізособу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 н.м.д.г. (від 1700 грн до 3400 грн). За повторне порушення, вчинене особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, передбачено штраф від 500 до 1000 н.м.д.г. (8500 – 17000 грн).

Зверніть увагу, що на сьогодні податківці дотримуються позиції, що таку адміністративну відповідальність передбачено як до платника готівки, так і до особи, яка приймає готівку.

Новини на тему:

- Строки користування підзвітними коштами на виробничі потреби;

- Які розрахункові документи повинен надавати покупцям підприємець;

НБУ пропонує знизити граничну суму розрахунків готівкою до 50 тис. грн.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»