• Посилання скопійовано

Порядок зняття з обліку самозайнятих осіб: роз'яснюють податківці

Податківці нагадали порядок зняття з обліку самозайнятих фізичних осіб (фізосіб-підприємців або осіб, які провадять незалежну професійну діяльність)

Порядок зняття з обліку самозайнятих осіб: роз'яснюють податківці

ДФС у м. Києві у листі від 19.02.2016 р. №1330/К/26-15-12-02-14 нагадує, що підставою для зняття фізособи - підприємця з обліку є повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем:

 - за її рішенням,

 - або за судовим рішенням,

 - або у разі її смерті,

 - або оголошення її померлою,

 - або визнання її безвісно відсутньою,

а також відомості відповідної реєстраційної картки.

Дата зняття з обліку фізичної особи - підприємця відповідає даті отримання повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Проте державна реєстрація припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізичною особою не припиняє її зобов'язань, що виникли під час провадження підприємницької чи незалежної професійної діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов'язань та застосування санкцій за їх невиконання.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи чи реєстрації у припинення незалежної професійної діяльності фізичної особи погашення грошових зобов'язань та/або податкового боргу здійснюється за рахунок майна зазначеної особи.

Особою, відповідальною за погашення грошових зобов'язань чи податкового боргу фізичної особи - підприємця або фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, є така фізична особа.

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати річну податкову декларацію за звітний рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Окрім того, контролюючий орган може призначити та провести документальну перевірку такої фізичної особи - платника податків за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»