• Посилання скопійовано

Рада попередньо підтримала скасування алкогольно-тютюнової звітності для роздрібних торгівців

У першому читанні прийнято законопроект, який вносить зміни у ліцензування продажу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Зокрема, ним скасовується подання звітів №1-РА та №1-РТ для суб’єктів роздрібної торгівлі

Рада попередньо підтримала скасування алкогольно-тютюнової звітності для роздрібних торгівців

Сьогодні, 8 вересня, Верховна Рада прийняла проект Закону №4958 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ліцензійних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності». Законопроектом пропонується:

 

1) Скасувати ліцензування експорту, імпорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів. 

Отже, після набрання чинності цього закону, ліцензія на експорт та імпорт спирту вже буде не потрібна. Але, як і раніше, здійснювати ці операції матимуть право тільки державні підприємства. 

А от експорт та імпорт алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюватиметься суб’єктами господарювання усіх форм власності без ліцензії. 

Таким чином, внаслідок змін суб’єкти господарювання зможуть економити по 780 грн на рік (вартість експортно-імпортної ліцензії). 

В частині внутрішньої торгівлі все залишається без змін. Як і раніше: 

- оптова торгівля спиртом етиловим на медичні та ветеринарні цілі, буде здійснюватися за наявності ліцензії закладами охорони здоров’я та суб’єктами господарювання (організаціями) зооветеринарного постачання незалежно від форми власності. Порядок ведення реєстру зазначених закладів охорони здоров’я та суб’єктів господарювання (організацій) зооветеринарного постачання встановлюватиме КМУ;

- оптовою та роздрібною торгівлею алкогольними напоями та тютюновими виробами, зможе займатися будь-який суб’єкт господарювання на підставі отриманої відповідної ліцензії. 

 

2) Скасувати подання алкогольно-тютюнових звітів для  суб’єктів роздрібної торгівлі

Завдяки прийняттю цього законопроекту буде відмінено подання звітів за формами №1-РА та №1-РТ, який запроваджено у 2016 році для суб’єктів господарювання, що провадять роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. 

Але імпортерів та експортерів алкогольних напоїв та тютюнових виробів не буде звільнено від подання відповідної звітності. На жаль, відміна ліцензії не означатиме відміну обов’язку звітування. 

Крім того, законопроектом започатковується можливість подання уточнюючого звіту за формами №1-РА, №1-РТ. 

При цьому зазначається, що "в разі самостійного виправлення помилок в раніше поданій звітності, штраф, встановлений абзацом вісімнадцятим частини другої ст. 17 Закону №481, не застосовується". Гадаємо, що законотворці мали на увазі той абзац, який встановлює штраф за порушення порядку подання звіту, але промахнулися із його номером. Сподіваємося, що при другому читанні цей негаразд буде виправлено. 

Крім того, щоб не сплачувати штраф за самостійне виправлення помилок в звіті, треба поквапитися із поданням уточнень: надіслати уточнюючий звіт до кінця місяця, наступного за звітним місяцем. Інакше відповідальність буде однакова (17000 грн за кожний звіт з помилками), незалежно від того, чи сам суб’єкт господарювання виправить помилки, чи їх знайдуть податківці при перевірці.  

У разі прийняття в цілому Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

*****

А щоб помилок було менше, нагадаємо про наші новини і статті, в яких ми розповідаємо, як цей звіт складати та подавати до ДПІ:    

Аналітика від Дт-Кт: алкогольно-тютюнова звітність;

ДФС роз'яснила порядок подання та заповнення алкогольно-тютюнової звітності;

Заповнюємо алкогольно-тютюнову звітність: запитання та відповіді від ДФСУ;

- Виправляємо помилки в алкогольно-тютюновій звітності: рекомендації ДФС;

- Подання алкогольно-тютюнової звітності у разі відсутності/наявності кількох ліцензій (для передплатників);

 - Які лікарські засоби відображаються в звіті за формою №1-РА.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»