• Посилання скопійовано

Остаточний варіант податкової реформи буде у листопаді

Як повідомила заступник міністра фінансів, у листопаді цього року планується завершити обговорення двох моделей податкової реформи - від Мінфіну та профільного комітету ВРУ

Остаточний варіант податкової реформи буде у листопаді

Про це 12 жовтня на брифінгу у Львові повідомила заступник міністра фінансів України Олена Макеєва.

«Ми розуміємо, що в суспільстві є великий запит на проведення податкової реформи і на зниження податків. Міністерство фінансів ще у березні запропонувало комунікаційну стратегію, у рамках якої ми обговорювали з бізнесом і громадськістю, яка має бути податкова модель.

Ми розпочали з дискусії. Саме бізнесом мав визначити пріоритети податкової реформи. Бізнес нам сказав, що основна проблема є у дуже великому податковому навантаженні на фонд заробітної плати. Решту зауважень бізнесу стосуються непрозорого, невідкритого адміністрування податків… За результатами наших діалогів Мінфін розробив концепцію податкової реформи, яка була презентована міністром фінансів на засіданні Національної ради реформ», – повідомила О.Макеєва.

Заступник міністра пояснила суть пропонованої Мінфіном податкової реформи: «Наша пропозиція полягає у застосуванні пласкої лінійної ставки податку 20% – 20% податок на доходи фізичних осіб, 20% єдиний соціальний внесок, 20% ПДВ, 20% податок на прибуток. Буде зниження податкового навантаження на фонд заробітної плати для роботодавця. Очікуємо, що відбудеться детінізація заробітної плати».

За словами О.Макеєвої, на початку вересня Мінфін мав намір скерувати податковий кодекс до ВРУ, але була представлена альтернативна модель реформи – від профільного комітету ВРУ. Оскільки ці моделі різняться, тому обговорення ще триває.

«Бюджет був сформований на старій податковій базі та відкликаний, щоб його доопрацювати на податковій реформі, яка буде затверджена», – додала заступник міністра фінансів.

Заступник міністра наразі не називає жодних термінів щодо втілення податкової реформи.

«Плануємо проїхатись містами України, щоб переконатися, які очікування у бізнесу. Як би не хотіла, щоб це (початок впровадження реформи, – ZIK) було до виборів, бо дуже багато політики. Сьогодні можна сказати – давайте встановимо ставку 5% для всіх податків – і політично це буде дуже гарно сприйматися певною цільовою аудиторією. Але податкова реформа має бути відповідальна, і ми не повинні привести до колапсу економіку нашої країни», – пояснила вона.

На думку О. Макеєвої, у листопаді має бути кінцеве бачення того, яка модель податкової реформи буде впроваджуватися в Україні.

«Різниця між двома моделями у ставках і у баченні, що робити з податком на прибуток. Ми пропонуємо подальше поглиблення бухгалтерського і податкового обліку – забрати будь-які різниці, щоб податок на прибуток розраховувався на основі бухгатерського обліку. Комітет пропонує умовно розподілений прибуток – а це означає знову змінити правила. Ця модель передбачає ще більше тонкі правила, які можуть призвести до більшої корупції, є багато суб’єктивізму», – додала О.Макеєва.

Джерело: Zaxid.net

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»