• Посилання скопійовано

Компроміс неминучий: що станеться з податковою реформою після засідання Ради нацреформ

Редакція зібрала усе, що відомо про вчорашнє засідання Національної ради реформ за участю Президента. Щодо так званого компромісу між Мінфіном і ВР по податковій реформі стало трішки зрозуміліше. Але зовсім трішки

Компроміс неминучий: що станеться з податковою реформою після засідання Ради нацреформ

1) Зміни до ПКУ будуть прийняті, тому що це умова для фінансування від МВФ. А «фінансування МВФ є однією з ключових умов забезпечення фінансової стабільності держави».

2) Замість "все по 20" розглядається варіант "два по 20, два по 18". Тобто ПДВ і ЄСВ хочуть встановити на рівні 20%, прибуток і ПДФО — 18% із подальшим зниженням. За словами члена комітету з питань податкової та митної політики Андрій Журжій, з 2018 року ЕСВ буде скасоване і ставка ПДФО збільшиться до 20%.

«...на 2018 рік визначили орієнтир, за яким ми маємо досягнути максимум 20-відсоткового навантаження на фонд заробітної плати – приблизно 10 відсотків ПДФО і 10% – ЄСВ» — Порошенко.

3) Спрощена система буде мінятися: нові групи і вимоги до них нібито будуть саме мінфінівські. Обговорюються інші коефіцієнти для обчислення витрат (які саме — невідомо) і збільшення порогової суми до 3.5 млн на рік (зараз пропонується 2 млн).

4) РРО для єдинників збираються впроваджувати, але вартість їх придбання може компенсуватись за рахунок держави.

5) За базу для обкладанням податком на прибуток береться прибуток у його "класичному" розумінні, а не розподілений, як пропонують депутати.

6) Відшкодування ПДВ аграріям при експорті хочуть встановити як 75% до бюджету, 25 — собі.

7) Демілітаризація податкової міліції. Взагалі не зрозуміло, про що це, але звучить красиво. Також у проекті з'явився термін «електронний кабінет платника податків» (хоча реально на сайті ДФС він вже існує роки зо два).

8) Нове адміністрування ПДВ — з 1 квітня. При цьому Мінфін має врахувати всі норми, які буди запропоновані депутатами, в тому числі прозоре і автоматичне відшкодування для всіх. 

9) Щодо усіх інших новацій, то вони запроваджуються з 1 січня, але можуть дати 3 місяці на ознайомлення, із тим, щоб з 1 квітня податкові зміни ввести у дію.

10) Протоколу засідання Нацради реформ немає, але новий проект податкової реформи і зверстаний на його основі держбюджет-2016 будуть розглянуті на Кабміні вже сьогодні.

Далі буде...

UPD

На сайті Національної ради реформ оприлюднено презентацію компромісного варіанту податкової реформи. Переглянути презентацію>> 

Новина на цю тему тут >>>

 

Нагадаємо, на сайті Міністерства фінансів України в понеділок, 30 листопада, було оприлюднено проект нової редакції Податкового кодексу. Докладніше >>>

Докладніше про зміни по усіх основних податках читайте тут: податок на прибутокЄСВПДВ та спрощена система оподаткування.

Усе про податкову реформу читайте тут >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»