• Посилання скопійовано

10 основних ПДВ-змін згідно з проектом Податкового кодексу

Проект податкової реформи від Мінфіну передбачає велику кількість змін і в частині ПДВ. Проаналізуємо їх

10 основних ПДВ-змін згідно з проектом Податкового кодексу

Проектом Закону "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні", яким затверджено нову редакцію Податкового кодексу, запропоновано такі ПДВ-зміни:

1) Вимоги щодо реєстрації осіб як платників податку:

 - підвищити поріг для реєстрації  до 2 млн грн (на сьогодні - 1 млн грн);

 - уточнено, якщо особа, яка не зареєстрована платником податку, укладає одну чи більше цивільно-правових угод (договорів), внаслідок виконання яких планується здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, обсяг яких перевищить протягом одного звітного податкового періоду 2 млн грн, то така особа зобов'язана до дати здійснення операції, яка призведе до перевищення суми, зареєструватися як платник ПДВ. У цьому разі реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 5 робочих днів до дати здійснення операції. Однак ці норми не поширюються на госпсуб'єктів, які застосовують спрощену систему оподаткування.

2) З бази обкладення ПДВ пропонують виключити роздрібний акциз. У Перехідних положеннях проекту ПКУ прописано, що цю норму слід буде використовувати з 1 січня 2015 року. Також деяких змін зазнала база оподаткування ПДВ  з постачання товарів/послуг у разі неможливості визначити ціну придбання таких товарів/послуг. Так, у разі неможливості визначення ціни придбання база нарахування ПДВ буде визначатися на рівні собівартості реалізації таких товарів/послуг. 

При постачанні необоротних активів у разі відсутності їх обліку  база нарахування буде розраховуватися вже із ринкової ціни.

3) Ставки ПДВ залишити тільки 20% і 0%. Тобто забрати ставку 7% для операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України деяких лікарських засобів та медвиробів;

4) Виключено статтю 196 ПКУ "Операції, що не є об'єктом оподаткування". Такі операції перенесено у категорію звільнених від ПДВ;

5) У формулу розрахунків реєстраційної суми ПДВ внесено показник ∑Ліміт - сума середньомісячного розміру сум податку, які за останні 12 звітних (податкових) місяців / 4 квартали були задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені чи розстрочені або відстрочені. 

6) Виключено норму щодо відкриття додаткових спецрахунків в СЕА ПДВ для сільськогосподарських підприємств, що обрали спеціальний режим оподаткування. Це зроблено у зв'язку з запланованим подальшим скасуванням cпецрежиму ПДВ.

Додатково у Перехідних положеннях проекту Податкового кодексу прописано, що електронні ПДВ-рахунки, відкриті станом на 1 січня 2016 року сільськогосподарським підприємствам, що обрали спеціальний режим оподаткування в редакції ПКУ, що діяла до 01 січня 2016 року закриваються. Залишок невикористаних станом на 31 грудня 2015 року коштів перераховується протягом перших 10 робочих днів січня 2016 року на поточний рахунок сільсгосппідприємства на підставі платіжного доручення, наданого таким платником податку банківській установі та/або органу Казначейства, а такий спеціальний рахунок закривається.

7) Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування у ЄРПН має бути здійснена протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення ПЗ, відображених у відповідних податкових накладних та/або розрахунках коригування. У разі порушення цього терміну застосовуються штрафні санкції.

Податкова накладна та/або розрахунок коригування не може бути зареєстрована  пізніше 180 днів з дати виникнення податкових зобов’язань, відображених у відповідній податковій накладній та/або розрахунку коригування.

8) Тимчасово до 1 липня 2017 року платники податку, які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701; 2702; 2703 00 00 00; 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД визначатимуть дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом;

9) Тимчасово, до 31 грудня 2016 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення  товарних позицій 2701; 2702; 2703; 2704 згідно з УКТ ЗЕД.

10) Тимчасово, до 1 січня 2020 року звільняються від сплати ПДВ операції платника податку-боржника з постачання товарів для цілей погашення його заборгованості перед кредиторами відповідно до плану реструктуризації.

 

Нагадаємо, проект нової редакції Податкового кодексу  було оприлюднено на сайті Мінфіну 30 листопада. Дев'ять порівняльних таблиць змін за основними податками, а також посилання, щоб завантажити текст самого документу, дивіться тут >>>

Докладно про зміни по інших основних податках читайте тут: податок на прибутокЄСВ та спрощена система оподаткування.

Усе про податкову реформу читайте тут >>>

Докладніше про усі інші зміни читайте тут >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    Сьогодні 07:051 4901
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202438
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024179
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202453
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024171