• Посилання скопійовано

Оподаткування податком на прибуток: як це буде у разі прийняття податкової реформи Мінфіну?

Згідно з податковим законопроектом від Міфіну, деяких змін зазнає перелік платників податку на прибуток, збільшиться розмір загальної ставки та з’являться нові ставки для окремих видів діяльності

Оподаткування податком на прибуток: як це буде у разі прийняття податкової реформи Мінфіну?

Продовжимо аналізувати зміни, які пропонує Мінфін у своєму законопроекті "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні". Зокрема, зупинимось докладніше на змінах в оподаткуванні податком на прибуток.

Платники податку 

Із переліку платників податку виключено Нацбанк. Натомість з’явився новий платник - суб'єкти господарювання, які є платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за газ природний (крім газу природного, що відповідає умові, визначеній у новому пункті 233.24 ПКУ, газу природного з покладів на ділянках надр в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони).

Об’єкт оподаткування

Правила щодо визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток не зазнали змін. Як і в 2015 році платники податку з річним доходом за річний звітний період, який визначено за правилами бухобліку, менше 20 млн грн можуть не застосовувати податкові різниці. 

Платники податку з річним обсягом доходу понад 20 млн грн зобов’язані застосовувати податкові різниці. 

Облік інвестиційної нерухомості буде здійснюватися відповідно до П(С)БО або МСФЗ без додаткових коригувань фінансового результату до оподаткування.

Ставки податку

Ставки податку на прибуток пропонують у таких розмірах: 

  • загальна – 20%;
  • надбавки до податку на прибуток для платників рентної плати за користування надрами – 15%. Для нарахування надбавки до податку на прибуток підприємства будуть здійснювати відокремлення діяльності з геологічного вивчення, дослідно-промислової розробки та/або промислової розробки ділянок надр газу природного в окремий пріоритетний звітний господарський сегмент. Це буде відбуватися незалежно від того, чи відповідають показники діяльності такого сегмента критеріям, наведеним у П(С)БО або МСФЗ, із забезпеченням окремого бухобліку доходів і витрат такої діяльності, окремо в межах кожної ділянки надр, зазначеної в спеціальному дозволі;
  • ставка податку на дохід від букмекерської діяльності -20%.

Податкові різниці:

1) буде виключено із переліку необоротних активів, які мають амортизовуватися за нормами ПКУ такі об’єкти як: земля, природні ресурси, бібліотечні фонди, збереження Національного архівного фонду України. Щодо малоцінних необоротних матеріальних активів буде передбачено, що мінімально допустимий строк їх корисного використання визнається відповідно до облікової політики підприємств.

2) виключено суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення відповідно до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» з переліку суб’єктів, що могли не застосовувати коригування на суму витрат по нарахуванню роялті на користь нерезидента.

Звітний період

Загальними звітними періодами для платників податку на прибуток та надбавки до нього є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Як і раніше для окремих категорій платників податку на прибуток передбачається річний звітний період. А саме для:

  • платників податку, які зареєстровані протягом звітного року (новостворені). Вони сплачують податок на прибуток на підставі річної декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;
  • виробників сільськогосподарської продукції;
  • неприбуткових установ (організацій), крім неприбуткових організацій, визначених за новим пунктом 144.4 ПКУ;
  • платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 млн. грн. 

Нагадаємо, проект нової редакції Податкового кодексу  було оприлюднено на сайті Мінфіну 30 листопада. Дев'ять порівняльних таблиць змін за основними податками, а також посилання, щоб завантажити текст самого документу, дивіться тут >>>

Докладно про зміни по інших основних податках читайте тут: ЄСВПДВ та спрощена система оподаткування.

Усе про податкову реформу читайте тут >>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»