• Посилання скопійовано

Як оподатковуються операції за договорами про відступлення права вимоги

Фахівці ДФСУ, зокрема, зауважують, що боргові зобов’язання, за які новий кредитор розрахувався грошовими коштами, не оподатковуються ПДВ

Як оподатковуються операції за договорами про відступлення права вимоги

У листі від 29.01.2016 р. №2047/10/28-10-06-11 податківці зазначили:

1) Щодо ПДВ

Операції з відступлення права вимоги грошових зобов’язань не відносяться до операцій з придбання/виготовлення товарів/послуг.

Відповідно до підпункту 196.1.5 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями, за винятком операції з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Враховуючи вищевикладене, боргові зобов’язання, за які новий кредитор розрахувався грошовими коштами, не оподатковуються ПДВ. Підстави для формування будь-яких зобов’язань з ПДВ за такими операціями у платника податків не виникають.

2) Щодо податку на прибуток

Положення розділу ІІІ ПКУ не передбачають коригування фінансового результату до оподаткування за операціями з відступлення права вимоги. Тобто, доходи та витрати з вищезазначених операцій мають визначатися відповідно до НП(С)БО та МСФЗ.

Такі операції відображаються за правилами бухобліку, викладеними у П(С)БО №12П(С)БО №13,  П(С)БО №15  та  П(С)БО №16.

Для докладного роз’яснення з питання обліку операцій з відступлення права вимоги у бухобліку (у тому числі, якщо заборгованість по таких договорах буде погашено шляхом заліку зустрічних вимог) податківці рекомендують звернутися до Міністерства фінансів України.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»