• Посилання скопійовано

Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів

Зокрема, з Порядку вилучено положення про процедури формування та направлення до ЄДР повідомлень про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням

Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів

Мінфін наказом від 18.03.2016 р. №375 затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборів.

Таким чином Міністерство приводить положення Порядку у відповідність до вимог Закону №835-VIII, яким, зокрема:

 - для проведення держреєстрації припинення юросіб запроваджуються нові процедури та документи (відомості) органів ДФС про відсутність (наявність) заборгованості із сплати податків і зборів;

 - виключено положення щодо щорічного підтвердження відомостей про юрособу та процедури внесення до Єдиного державного реєстру запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, у тому числі на підставі даних органів ДФС.

У зв’язку із цим встановлюється, що контролюючі органи до завершення строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог, або у день отримання запиту від суб'єкта державної реєстрації передають до Єдиного державного реєстру у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами ДФС одну із відомостей:

  • про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за формою № 30-ОПП;
  • про узгодження плану реорганізації юридичної особи за  формою № 31-ОПП – у разі наявності податкового боргу при реорганізації юридичної особи.

Наказом №375 затверджено форми цих відомостей.

Натомість Наказом №375 виключаються положення, відповідно до яких контролюючі органи формували та направляли до Єдиного державного реєстру повідомлення про:

  • початок проведення позапланової перевірки, призначеної у зв'язку з рішенням про припинення юридичної особи (ф. № 24-ОПП);
  • неможливість проведення позапланової перевірки, призначеної у зв'язку з рішенням про припинення юридичної особи (ф. № 25-ОПП);
  • проведення позапланової перевірки (ф. № 26-ОПП);
  • наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи (ф. № 27-ОПП);
  • наявність податкового боргу та неможливість проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи (ф. № 23-ОПП);
  • відкликання заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи (ф. № 28-ОПП).

Окрім того, вилучено положення про процедури формування та направлення до Єдиного державного реєстру повідомлень про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням (ф. № 18-ОПП).

Також встановлено, що взяття на облік у контролюючих органах відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації здійснюється на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації.

Відповідно до змін, внесених до Порядку Наказом 375, відтепер  платники податків, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія України, будуть обліковуватися в Єдиному банку даних юридичних осіб або Реєстрі самозайнятих осіб з ознакою "суб'єкт вільної економічної зони "Крим". У разі зміни місцезнаходження (місця проживання) на (з) тимчасово окуповану(ої) територію(ї) України в Єдиному банку даних юридичних осіб або Реєстрі самозайнятих осіб встановлюється/скасовується ознака "суб'єкт вільної економічної зони "Крим".

Відокремлені підрозділи, місцезнаходженням яких є тимчасово окупована територія та які є відокремленими підрозділами тих юросіб, що знаходяться на іншій території України або перебувають на обліку в контролюючих органах, які здійснюють супроводження великих платників податків, обліковуються в контролюючих органах за основним місцем обліку відповідних юридичних осіб. У разі переведення юрособи на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого (взяття на облік/зняття з обліку) одночасно здійснюється і зміна місця обліку відокремлених підрозділів, місцезнаходженням яких є тимчасово окупована територія та які перебувають на обліку в контролюючому органі за основним місцем обліку такої юридичної особи.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане в "Офіційному віснику України" 10.05.2016 р.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»